U trendu

Kako prepoznati da li su biljke previše zalivene: Ovo su 4 sigurna znaka da se „bore“ sa viškom vode

Prekomerno zalivanje može da bude kobno za biljke

Kada biljka nema dovoljno vode, ona počinje da se suši, ali cveće i ukrasno bilje propada i kada preteramo sa zalivanjem, što iz iskustva znaju domaćice koje imaju zelene i cvetne ljubimce.

Iskusne žene, koje godinama sade cveće što ono balkonsko, što ukrasno, kućno podelile su svoje iskustvo i otkrile kako da prepoznate da li je vaša biljka previše zalivena.

Različite biljke imaju različitu potrebu za vodom, pa je važno znati kada bi koju trebalo zalivati. Preterano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena, što može da dovede do toga da biljka potpuno propadne. Ono što je važno, jeste da reagujemo na prve znakove upozorenja nam biljka šalje.

Evo nekoliko jasnih znakova po kojima ćete prepoznati da ima više vode nego što joj je potrebno.

1. Ako je zemlja unutar saksije vlažna na dodir

Može vam se učiniti da je zemlja na površini suva i da je potrebno zaliti biljku. Pre nego što to uradite, proverite vlažnost zemlje na većoj dubini, tako što ćete prstom razgrnuti zemlju i videti da li je mokra. Ukoliko je vlažna, nemojte zalivati biljku. Svaka saksija i žardinjera trebalo bi da ima rupu na dnu kako bi se višak vode odlivao.

2.  Listovi žute

I kada se biljka suši zbog manjka vode, ali i kada je previše zalivana, njeni listovi počinju da žute. I kod ove situacije najpouzdaniji način je da proverite zemlju unutar saksije, na većoj dubini, prstom i vidite da li biljka ima dovoljno vlage.

3.  Mekana stabljika biljke

Sigiran znak da ste preterali sa zalivanjem je, ako stabljika biljke postane mekana i gnjevaca. Ukoliko to uočite, odmah prestanite da dolivate vodu u saksiju, jer je to alarm da je biljka ugrožena i da će vrlo brzo početi da truli što će dovesti do njenog izumiranja.

4.  Invazija insekata

Iskusni uzgajivači cveća kažu da komarci, ali drugi insekti napadaju biljku, ako je mnogo zalivena. Oni vole vlagu, pa ako ih primetite da se „motaju“ u blizini vaših zelenih ljubimica, to je znak da bi trebalo da smanjite zalivanje, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.