U trendu

Kako prepoznati najopasniju buđ u domu?

Svi znamo da prepoznamo buđ kada vidimo male crne tačke na belom zidu u nekim delovima našeg doma koji su vlažniji ili izloženi spoljašnjim klimatskim elementima. Međutim, da li ste znali da postoji plesan koja je teško primetna ali zato jako opasna po naše zdravlje?

Svesni smo da mnogi elementi u našem domu i najbližem okruženju utiču na kvalitet vazduha koji udišemo, dlake kućnih ljubimaca, grinje ali i buđ koja se može javiti u vlažnijim delovima kuće ili stana. Pored narušavanja kvaliteta vazduha, ovo može negativno uticati na naše zdravlje i uticati na naše respiratorne organe ali i izazvati opasne reakcije.

Postoji više vrsta buđi, poput Stachybotrys i Chaetomiun – otrovnih crnih plesni koje štete zdravlju. Ali, prema rečima stručnjaka, opasnija od njih je takozvana uobičajena plesan – Aspergillus.

„Aspergillus je jedna od glavnih vrsta koja zauzima veliki procenat prostora koje pregledam zbog sanacije. Mnogi ljudi, koje sam video da pate od štetnog dejstva buđi, imali su upravo ovu vrstu u svojim domovima“, kaže stručnjak za plesan Majkl Rubino.

„Aspergillus nazivam ‘kaktus plesni’ jer ima sposobnost da raste i preživi uz vrlo malo vode, nije potreban neki katastrofalan događaj kad se zidovi i pod natope vodom. Spore ove vrste lako stvaraju kolonije i kad jednostavno imate povećan nivo vlage u kući „, pojasnio je i dodao da je crnoj buđi potrebno daleko više vode da bi njene spore kolonizovale neko područje.

Zašto je toliko štetan?

„Aspergillus ima sposobnost proizvodnje mikroskopskih toksina koje zovemo – mikotoksini. Kada se buđ oseti ugroženom, tada počinje da proizvodi sitne toksine zajedno s više spora plesni. Na primer, preteća situacija je useljenje druge vrste plesni koja potom počne da zadire na teritoriju Aspergillusa“, kaže Rubino. Tada te sitne otrovne čestice, mikotoksini, ne samo da smanjuju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već negativno utiču na zdravlje ljudi koji ih udišu.

„Svako drugačije reaguje na izlaganje plesni. Tu su genetika, dužina vremena izloženosti, koncentracija čestica u vazduhu, prethodno zdravstveno stanje… Jedna osoba možda neće osećati nikakve simptome dok druga može imati ozbiljne reakcije“, objasnio je ovaj stručnjak za portal Mind Body Green.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar