U trendu

Kako prepoznati sveže meso: Test od 5 sekundi otkriće vam kakvo je

Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama i da li je bezbedno za pripremu. Izbegnite neukusna jela ili letnja trovanja hranom u samo nekoliko koraka.

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, naročito ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako puno ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elizabet Rosik iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme da bude vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga osmotrite, za to vam ne treba više od pet sekundi. „Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, naglasila je Rosik.

Boja: Idealna boja zavisi od toga o kojem se mesu radi. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Rosik.

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga da li je pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar