U trendu

Kako sačuvati muškatle tokom zime: Uz ove savete cvetne lepotice će vam na leto opet krasiti terasu

Sada je pravi trenutak da pravilno spremite muškatle za „zimski san“

Jesenji dani donose niže temperature, posebno noći i ujutru, te je neophodno pre prvih mrazeva cveće uneti unutra. Koliko treba da bude temperatura prostorije u kojoj će prezimiti i koliko često ih treba zalivati?

Ne cveta ispod 15 stepeni

Kada se temperatura spusti na 10 do15 stepeni, muškatle ulaze u fazu mirovanja. Mogu da prežive dugo, ali u toj fazi nema cveta. Mnogi ne znaju, ali muškatle ne prestaju da rastu samo kada je temperatura niska, već i kada je više od 30 stepeni.

Neka vas ne zavara topla jesen i cvetovi koji se još uvek održavaju. Muškatla cveta i sada, posebno kada su noći prijatne. Međutim, bez obzira na temperaturu deveti mesec je odličan momenat za veliko spremanje muškatli. Krajem ovog meseca treba ukloniti sve cvetove. Pravilo je, ne samo uvele, već i sveže. Biljci je to neophodno da bi štedela energiju, posle letnjeg ukrašavanja vaših bašti.

Većina listova otpada tokom zime. Uvele je najbolje ukloniti ručno, ali ne treba ih seći. U tom slučaju će ostati samo tanke grane. Početkom novembra, dakle, pre prvih mrazeva, muškatle je potrebno skratiti na oko 20 centimetara. Tada se uklanjaju uveli i oštećeni listovi. Kada se biljka očisti, muškatle bi trebalo ostaviti u prostoriju, u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Na vama je izbor prostorije, a to mogu biti  magacini, suterenske prostorije, ostave ili plastenici koje ne koristite toko zime.

Ne dozvolite joj da oslabi

Najveća noćna mora ljubitelja cveća je da im muškatle propadnu tokom zime. To se dešava ako se nalaze u prostoriji koja je topla i mračna, koja nije pogodna mesto za prezimljavanje. U takvim prostorijama kod muškatle izbijaju tanki i bledi izdanci, piše Agroklub. Oni iscrpljuju biljku, pa čak i da „preživi“ sledeće sezone, bile daleko slabija i mogućnost da je povratite u život i da opet cveta celo leto su veoma male.

Oprezno sa zalivanjem i prihranjivanjem

Zimi se muškatle zalivaju povremeno. Dovoljno je jednom u dve nedelje ili mesec dana joj dati vodu. Ali nikako ih ne treba prihranjivati do marta, jer njoj je potrebno mirovanje i „zimski san“.

Na proleće muškatle se ponovo orezuju. Otprilike 20% visine biljke treba skratiti i nakon toga ih zaliti. Posle dve do tri nedelje presađuju se u novu zemlju, koja je sveža. Uz presađivanje, postepeno treba povećavati količinu vode za zalivanje, a ujedno treba početi i sa prihranjivanjem, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar