U trendu

Kako saditi i negovati verbenu: Ova biljka cveta od ranog proleća, a veruje se da privlači sreću i novac

Uzgoj ovog cveća preporučuje se početnicima u baštovanstvu, jer je gotovo nemoguće da vam ne uspe

Verbena ili sporiš je cvetnica koju su pojedini narodi smatrali čarobnom i svetom biljkom. Danas je jedna od najlepših cvetnica kojima možete ukrasiti svoje dvorište. Na podnebljima gde nema mrazeva opstaje kao višegodišnja biljka, dok se u Srbiji gaji kao jednogodišnja.

Viseće verbene su postale pravi hit u domaćim vrtovima u poslednje vreme. Oblik verbene i boja cveta su vrlo različiti. Pošto rastu i do metar u dužinu, pogodne su za gajenje u visećim saksijama. Stabljike rastu u žbunićima, koji dostižu visinu od oko 30 centimetara.

Cvetovi su crvene, ljubičaste, roze, bele i narandžaste boje. Kad cvetovi precvetaju, treba ih pažljivo otkinuti, i to do dela stabljike gde je prvi par listića. Cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih hladnoća.

Da bi cvetanje trajalo duže, u junu verbenu treba malo orezati jer ćete tako da podstaknete dodatno grananje biljke. Ako se forma žbunića gubi, odrežite grančice za dve trećine njihove dužine. Za dve sedmice će se ponovo razgranati i opet početi sa cvetanjem.

Kako bi ova cvetnica opstala, potrebno je i poželjno zalivati je prihranom. Ona inače ne voli preterano zalivanje, a zemljište treba da je vlažno samo dok je biljka mlada.

Idealna temperatura za pravilan rast verbene je od 16 do 20 stepeni. Sa višim temperaturama, ukoliko se pravilno ne prihranjuje i ne zaliva, može doći do opadanja cvetova.

Verbena dobro podnosi osunčana mesta, suvo i vetrovito vreme.

Kad biljčice narastu, sredinom maja meseca ih rasadite u bašte ili žardinjere. Mlade biljke sadite sa razmakom oko minimum 25 centimetara.

Proverite da li je koren verbene zdrav, tako što ćete videti da li je snežno bele boje, i ne previše zamršen pri dnu saksije. Ako ih sadite u saksiji, izaberite saksije veličine 19 do 21 centimetara, u koje ćete posaditi jednu ili dve biljke. Ispravna sadnja u žardinjeri podrazumeva od dve do tri biljke po kvadratnom metru.

Za verbenu inače važi da je biljka koja privlači novac, pa je i u ove svrhe možete držati u dvorištu odnosno kući, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.