U trendu

Kako se gaji jorgovan, najlepši simbol proleća?

Skoro da ne postoji stara kuća koja u svom dvorištu nema jorgovan, star i po nekoliko desetina godina, a koji širi najlepši miris na svetu – intenzivan, jak i nezaboravan

Jorgovan ima jedan od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova, a kada pročitate koliko je blagotvorna biljka, sigurni smo da ćete poželeti da posadite jedan u vašoj blizini.

Kako se gaji najlepše drvo

Pored klasičnog plavog tj lila jorgovana postoji bela forma jorgovana, koji je takođe jako lep.

Međutim zanimljivo samo je reći da je jorgovan vrsta koja je tako laka i izdržljiva za gajenje, čak je možemo i uništavati ona će se ponovo vratiti. Stoga ukoliko gajimo jorgovan, on će ponovo cvetati i mnogo puta dati veliki broj izdanaka.

Svake godine nakon cvetanja jorgovana treba odrezati neke od grana. Tim odrezivanjem mi ćemo podstaknuti biljku da daje nove i sveže kvalitetne izdanke koji će se formirati tako da na vrhu sadrže dva pupoljka. Iz njih će se formirati lepi cvetovi krupne stojeće cvasti a ne sitne male savijene cvetove. Orezivanje jorgovana nije neophodno ali će podstaći bogatstvo cvetova, piše Agromedia.

Možete ga i sami posaditi kao hibrid

Jorgovan se može gajiti kao biljka koja je samonikla ali se može kupiti kvalitetan hibrid jorgovana. U zavisnosti od toga koju formu jorgovana gajite, cvetanje prvih sorti jorgovana može početi već početkom aprila. Takođe, postoje jorgovani koji cvetaju krajem aprila pa čak i do sredine maja. Takve vrste imaju produženo cvetanje i njihovi su cvetovi sami po sebi kvalitetni.

Jorgovan je dobar i po zdravlje

Pored toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u lekovite vrste. Njegovi listovi i cvetovi se mogu koristiti za različite preparata, te je zbog toga veoma cenjen. Osim toga, seme koje kasnije ostane nakon cveta se koristi u različite medicinske svrhe.

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za lečenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca. Takođe, povoljan je i za lečenje probavnih tegoba, kao što je dijareja.

često se koristi za lečenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca
Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se za lečenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Legenda o jorgovanu

Ljudi kažu, kada su razapeli Hrista, Presveta Bogorodica je skrušena bolom i obnevidela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Hodajući pod teretom bola, sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvetova. Nikada nije ni cvetalo. Onako umorna je zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno pokrivalo Presvetu Bogorodicu da je ugreje.

Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Videla je lišće po sebi.Pogledala je drvo iznad nje, bilo je potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno. Blagoslovila je drvo:

– Budi blagosloveno i mirišljavo zauvek.

U trenutku se drvo ispunilo zelenim listovima i prvi put je procvetalo mirisnim cvetovima. I tako sve do dana današnjeg. Tu negde, oko Vaskrsa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar