Kako se gaji srećni bambus: Ova biljka je zaštitnik porodice i kuće, važno je samo koliko stabljika imate

Ova biljka takođe privlači bogatstvo i izobilje

Srećni bambus je popularna sobna biljka veoma značajna za feng šui, drevnom kineskom praksom za stvaranje ravnoteže u domu. Prema toj drevnoj tradiciji, donosi prosperitet u ugao doma u kome je smešten. A veoma je značajno koji broj stabljika držite te da nikada nemate 4 stabljike srećnog bambusa.

Odakle dolazi

Ova biljka zapravo nije bambus, već tropska biljka bliža sukulentu – Dracaena sanderiana ili Dracaena braunii, a osim što dekoriše i ulepšava dom, gaji se zbog svog simbolizma. Smatra se da donosi sreću, a naročito ukoliko ga vi dobijete na poklon ili poklonite dragoj osobi. Iako potiče iz Afrike, većina sobnih bambusa dolazi iz Kine i Tajvana.

Najčešće se u prodaji mogu naći mlade stabljike srećnog bambusa koje možete dugo negovati i uživati u njihovom rastu. Ova zanimljiva biljka donosi u svaki prostor, osim sreće, i dozu tropske atmosfere. Biljka je otporna, lako se gaji i održava.

Srećni bambus značenje

Srećni bambus ima poseban značaj u drevnoj feng šui disciplini. Kinezi smatraju da srećni bambus simboliše mudrost, prilagodljivost i otpornost, a smatraju ga i zaštitnikom kuće u teškim vremenima. Prema feng šui tradiciji, trebalo bi da vodite računa koliko stabljika bambusa imate, odnosno koliko ima bambus koji poklanjate.

Nikada nećete pronaći srećni bambus sa 4 stabljike, jer se broj četiri u njihovoj kulturi povezuje sa smrću te se smatra izuzetno nepristojnim poklanjati srećni bambus sa 4 stabljike. To bi značilo da primaocu poklona želite smrt i nesreću.

Evo šta znači simboliše i kakvu energiju privlači broj stabljika bambusa:

  • 21 stabljika je moćan blagoslov
  • 10 stabljika znači savršenstvo
  • 9 stabljika predstavlja veliku sreću
  • 8 stabljika označava rast
  • 7 stabljika simboliše dobro zdravlje
  • 6 stabljika znači sreću i bogatstvo
  • 5 stabljika predstavlja uspeh u poslu i bogatstvo
  • 3 stabljike označava sreću, bogatstvo i dug život
  • 2 stabljike bambusa predstavljaju ljubav

A da bi vaš bambus pored vas bio srećan, potrebno je da mu ispunite određene uslove.

Kako se neguje srećni bambus

Srećni bambus ne zahteva mnogo pažnje i jedna je od najprilagodljivijih sobnih biljaka. Čak i kada ga zanemarite, dugo će živeti.

Svetlost – Srećni bambus potiče iz tropskih šuma te mu odgovara svetlost, ali ne direktna. Bolje podnosi malo svetlosti nego previše. Direktno izlaganje sunčevim zracima moglo bi da mu ošteti lišće. Zato ga držite na prozoru iza zavese ili na nekom svetlom mestu bez mogućnosti direktnog izlaganja suncu.

Posuda – Srećni bambus možete gajiti u staklenoj vazi ili činiji sa kamenčićima i vodom ili pak u dobro dreniranom humusnom zemljištu. Ukoliko ga gajite u vazi sa vodom, ne plašite se ako je koren crven, to je znak da je biljka zdrava.

Voda – Voda treba uvek da bude čista, kao i kamenčići. Bambus ne podnosi hlor kog ima u vodi iz česme, pa mu sipajte destilovanu ili pak flaširanu vodu. Ukoliko morate da nalijete vodu sa česme, neka odstoji makar 24 sata. Srećni bambus možete da se drži i u akvarijumu sa ribicama, što mu najviše prija, a povremeno možete u vodu sipati koju kap prehrane za akvarijumske biljke. Redovno menjajte vodu u vazi, makar jednom nedeljno.

Vlažnost i temperatura – Srećni bambus ne podnosi ni previsoku niti prenisku temperaturu, ali kao tropska biljka više voli visoku temperaturu i veću vlažnost vazduha. Sobna temperatura od 20 do 25 stepeni je idealna, a važno je gde ga držite – nikako pored grejalice, vlažnog prozora ili ispred klima-uređaja.

Vazduh – Suv vazduh mu ne prija, ali mu prija normalna vlažnost vazduha.

Kako da znate da grešite?

Žuti listovi obično ukazuju ili na previše prehrane ili na previše direktne svetlosti. Čim ih primetite, odstranite ih i premestite bambus u hlad. Braon listovi pak pokazuju ili zagađenu vodu u kojoj stoji bambus ili previše suv vazduh u prostoriji. Orosite listove destilovanom vodom i promenite vodu.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.