U trendu

Kako se održavaju džemperi: Na jednom mestu nikada ih ne čuvajte

Pleteni odevni predmeti nezaobilazni su za hladnije mesece, ali mnogi ne znaju kako se brinuti za njih, pa se često dogodi da se smanje u pranju ili da im niti izvire napolju. Izrađeni od osetljive vune, džemperi, udobni kardigani i mekani šeširi mogu biti prava noćna mora za pranje, a naročito kada ne znate koji program koristiti ili koliko deterdženta sipati. Ipak, jedna ekspertkinja za čišćenje podelila je nekoliko saveta i trikova s kojima će vaši omiljeni pleteni, odevni predmeti uvek biti kao novi, piše The Sun.

Izbegavajte preterano pranje

Ekspertkinja kaže da je jedna od najvećih grešaka što ljudi pletene predmete peru ili premalo ili previše. Tvrdi da ih je najbolje prati svaka dva do tri nošenja. Modele napravljene od kašmira stavite na pranje nakon dva ili tri nošenja, dok je vunene komade poželjno oprati nakon pet nošenja. Pri ručnom pranju vunenih komada koristite blagi prašak i hladniju vodu jer se vuna skuplja na visokim temperaturama.

Etiketa

Važno je da uzmete u obzir što piše na etiketi pletenine. Ekspertkinja tvrdi da, ako se može prati u mašini, pametno bi bilo da se koristi deterdžent specifičan za pleteninu i da se pobrinete da koristite postavku za osetljivo rublje ili za pleteninu na mašini za veš. Nakon što organizujete svoje pletene predmete u odgovarajuće gomile, najbolje je izolovati ciklus i prati samo slične predmete zajedno. Takođe je dodala da su jedan od najčešćih uzroka oštećenja osetljive pletenine, patentni zatvarači i kopče koji se zbijaju zajedno dok se peru.

Razvučena pletenina

Ako ste uočili da je vaš omiljeni džemper oštećen ili rastegnut, nemojte ga odmah baciti, postoji nekoliko brzih rešenja da ga ‘popravite’. Jednostavno ga potopite u hladnu vodu s malom količinom regeneratora za tkaninu pomešanog s vodom. Ostavite preko noći, iscedite i pokušajte da ga rastegnete nazad u prvobitni oblik.

Održavanje boje

Ponekad boja na pletenini može izbledeti ali i za to postoji rešenje. Stručnjakinja preporučuje da kod pranja dodate pola šoljice soli i zatim odeću stavite na hladniji ciklus. Vaša će pletenina tako garantovano duže imati lepu boju.

Izbegavajte vešalice

Ekspertkinja ističe da je vrlo važno i gde čuvate svoje džempere, a kako kaže, trebalo bi da izbegavate vešalice jer će tako izgubiti svoj oblik. Savetuje da ih uvek radije presavijete i složite na policu ormara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar