U trendu

Kako se pravilno čisti laminat? Postoji velika šansa da pravite jednu veliku grešku

Laminatni podovi, osim što izgledaju estetski, lako se postavljaju, imaju zaštitni sloj preko svoje površine i mnogo su jeftiniji od drvenih. Direktorka laboratorije zadužene za čišćenje u Institutu za dobro domaćinstvo, Karolin Forte, otkrila je kako pravilno održavati laminatne podove, piše Good Housekeeping.

Pre svega, podove treba dobro usisati da biste uklonili prljavštinu iz pukotina. „Isključite rotirajuću četkicu kako vam njene čekinje ne bi ogrebale podove i raspršile prljavštinu“, savetovala je Kerolin.

Otprilike jednom mesečno obrišite sve površine krpom natopljenom u sredstvo za dubinsko čišćenje laminata. Češće čistite sobe poput kuhinje ili hodnika jer se brzo zaprljaju. Uzmite krpu od mikrovlakana koja se može prati ili krpu sa jastučićima za jednokratnu upotrebu. Lagano poprskajte sredstvo za čišćenje laminata da ne navlažite pod, a zatim sve obrišite krpom.

Da biste sprečili oštećenje podova, nemojte ih lakirati ili prekrivati voskom. Takođe, nemojte koristiti abrazivna sredstva i prašak za čišćenje ili čeličnu vunu. Oni mogu izgrebati pod i oštetiti njegov zaštitni površinski sloj.

„Najbolje je da ne koristite parne čistače. Oni mogu da naprave toliku štetu da proizvođač neće poštovati garanciju koju su vam dali na laminat. Proizvođači podova moraju da vas upozore na to“, rekao je Forte, a prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar