U trendu

Kako se pravilno čuva limun: Uz ovaj trik trajaće vam mesec dana

Mnogi vole da drže limun u posudi, na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku. Međutim, tako odložen limun nije najbolje čuvan. U našim krajevima nije neobično čuvati paradajz, luk pa čak i krompir u frižideru. Iako to nije idealno mesto za njihovo čuvanje.

Limun s druge strane retko čuvamo u frižideru, a često van njega, što je također pogrešno. Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscediti sok iz njega, a na taj način i gubi neke od svojih dragocenih vrednosti. Ali, rešenje postoji i vrlo je jednostavno.

Da bi ste im produžili vek, ukus, sočnost i mekoću i to do mesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj kesi ili vrećicama sa zatvaračem. Nećete ništa posebno dobiti ako ga samo stavite u frižider.

Zatvorena plastična kesa je ovde ključna.

Dakle, osim ako sve kupljene limunove nećete iskoristiti u roku od 5 dana, čuvajte ih na ovaj način.

Zamrzavanje – super ideja

Nova naučna studija je dokazala kako limonoidi, prirodna jedinjenja prisutna u limunu i drugim agrumima, sprečavaju razne bolesti. Naučnici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni semenke, a posebno ne koru jer ona sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.

Osim mnogih pozitivnih delovanja, celi limun pomaže pri oslobađanju tela od toksina, ima antimikrobni efekat protiv bakterijskih infekcija i gljivica, efikasan je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak te je odličan u borbi protiv stresa i nervnih poremećaja.

Osim zdravstvenih razloga, možete uživati u njegovom celovitom ukusu, posebno kori – jednostavno je – uzmite neprskani limun, dobro ga operite i stavite u zamrzivač, ceo, a možete i na kriške. Nakon što ste limun zamrznuli, izvadite ga i izrendajte.

Zatim ga možete dodati u salatu, sladoled, supe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili bilo što drugo. Ono što ćete doživeti je sasvim novi ukus u kojem će vaše nepce uživati, a telo zahvaljivati, piše Atma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar