U trendu

Kako se pravilno pere beli veš: Jedno ovako ćete mu očuvati belinu (video)

Beli veš može da bude veoma nezgodan za pranje. Posle nekoliko puta u mašini gubi svoj belinu i poprima žućkastu ili sivkastu boju, a prvobitni sjaj teško je povratiti.

Ipak, postoje neki ključni koraci kojima ćete osigurati da veš bele boje koji stavite u mašinu za veš ostane blistav dugo vremena, a nećete morati da koristite štetne izbeljivače.

Kako je u videu koji je objavila na Instagramu otkrila Karolina Mekauli, u održavanju beline vašeg veša pomoći će vam sastojci koje već imate u svojoj kuhinji. Tu pre svega glavnu ulogu igraju soda bikarbona i sirće.

Najpre je potrebno uveriti se da je bubanj vaše mašine blistavo čist. Uklonite sunđerom i krpom od mikrofibera sve eventualne nečistoće i dlačice koje su se uhvatile u gumi mašine. Zatim u bubanj sipajte pola šolje sode bikarbone koja će dezinfikovati unutrašnjost i ubiti bakterije.

Jedan od ključnih koraka kod pranja belog veša je odvajanje po boji, te nikako ne dozvolite da perete još nešto što nije bele odnosno svetle boje.

Kod sipanja deterdženta mnogi se vode mišlju da je više bolje, a upravo je vrlo bitno da ne preterujete sa deterdžentom. Na poleđini pakovanja deterdženta stoji tačno uputstvo koliko ga je potrebno sipati, a koristite mericu i vodite računa da ne sipate previše jer će se ostaci nakupiti na vašem vešu i ostaviti mrlje. U odeljak sa praškom dodajte i pola šoljice hidrogen peroksida koji će dodatno izbeliti veš.

Umesto omekšivača koristite alkoholno sirće, koje će rublje učiniti mekšim.

Mašinu uključujte na visoke temperature kada perete beli veš, a ukoliko sušite u mašini za sušenje koristite programe sa nižim temperaturama. Ipak, najbolje je beli veš osušiti na suncu koje će dodatno uništiti sve bakterije i vratiti sjaj i belinu vašem rublju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar