Kako se pravilno peru jastuci: Postoji samo jedan način da se ne raspadnu

Za maksimalnu udobnost i miran san potrebni su vam odgovarajući jastuci, ali posle osam sati provedenih na njima svakog dana, događa se da promene oblik i strukturu i više ne obavljaju svoju najvažniju funkciju. Štaviše, dešava se  da se zbog jastuka često budimo ukočenog vrata ujutru, a o stvarima i prljavštini koja se nakon meseci ili godina korišćenja nakupila na njima da i ne govorimo.

Pre nego što krenete u kupovinu novog, pokušajte da starom jastuku prvobitni sjaj i oblik, a u nastavku saznajte treba li ih prati u mašini za veš ili ručno kao i kakvo sredstvo za pranje upotrebiti i kako osušiti jastuke.

Perite jastuk u skladu s njegovim punjenjem

Svaki jastuk je drugačiji, a na to kako oprati jastuke najviše utiče njihovo punjenje (memorijska pena, perje, silikonsko punjenje, itd.). Jastuci od perja, pamuka i sa silikonskim punjenjem mogu se staviti u mašinu za pranje veša, samo pazite da ste uključili nižu temperaturu pranja (maksimalno 40 stepeni) i da koristite sporiji ciklus centrifuge.

Jastuke od memorijske pene, koji se smatraju najboljom opcijom za sve koji se suočavaju s bolovima u vratu i kičmi, nikad ne bi trebalo stavljati u mašinu za pranje. Ako koristite jastuk od memorijske pjene, najbolje bi bilo da ga dubinski isisate i zatim upotrebite vlažnu „magičnu” krpu (nije potreban deterdžent) da biste očistili mrlje i prljavštinu.

Bez obzira na vrstu jastuka, ako nemate mogućnost za pranje, a želite da ih osvežite, jastuke možete suvo oprati sodom bikarbonom: posipajte sloj sode bikarbone po površini jastuka, ostavite da deluje najmanje 20 minuta, a zatim jastuk dobro istresite, prenosi Net.hr.

Proverite pre pranja da li je jastuk negde pocepan

Pre nego što počnete da perete jastuke, uvek proverite jesu li možda negde pocepani. Dobro pregledajte sve šavove i uglove da biste bili sigurni da nema rupa.

Poslednja stvar koju želite je ta da se vaša mašina za pranje veša napuni perjem ili drugim materijalom za punjenje.

Upotrebite odgovarajući deterdžent

Da ne biste upropastili materijale od kojih je jastuk izrađen, najbolje je da koristite veoma blag tečni deterdžent. Osim toga, s obzirom na to da nam je lice tokom cele noći naslonjeno na jastuk, nije loše razmisliti o upotrebi hipoalergeskog deterdženta.

Ne preopterećujte mašinu za pranje rublja

Imajte u vidu da, kada se pokvase, jastuci postaju vrlo teški. Pokušajte da ne perete više od jednog većeg jastuka ili dva manja, kako bi voda i deterdžent mogli slobodno da cirkulišu, a i da pranje ne predstavlja prevelik teret za motor mašine.

Takođe je važno: jastuke perite samostalno, nemojte uz njih dodavati druge materijale ili posteljinu.

Pravilno osušite jastuke

Kako je većina jastuka prilično gusto napunjena, njihovo sušenje nakon što ste ih oprali zahteva određeno planiranje.

Tokom letnjih meseci ih možete izneti da se suše na suncu. Međutim, ako je vreme vlažno, one vrste jastuka koje ste prali u mašini za pranje veša, najbolje je osušiti u mašini za sušenje. Pre toga ipak još jednom proverite uputstvo na etiketi jastuka. Za najbolje rezultate postavite mašinu za sušenje na najnižu temperaturu ili na podešavanje za sušenje na vazduhu. Više temperature mogle bi uništiti neke materijale koji se koriste za punjenje jastuka. Međutim, imajte u vidu da na niskoj temperaturi može biti potrebno nekoliko sati da se vaš jastuk osuši.

Ubrzajte sušenje: uz jastuk, u mašinu za sušenje ubacite nekoliko čarapa u koje ste stavili teniske loptice. To će pomoći da razbijete grudvice koje mogu nastati tokom pranja punjenja i istovremeno ubrzava vreme sušenja.

Ako koristite jastuk od memorijske pene pa ste tretirali samo problematične mrlje vlažnom krpom, dovoljno je da jednostavno stavite jastuk na toplo i suvo mesto da se prirodno osuši.

Rastresite jastuke nakon pranja

Bez obzira na to koliko je ciklus pranja nežan ili koliko je bila pažljiva metoda sušenja, mnogi jastuci nakon pranja budu grudvasti i neujednačenog oblika. Zato, kada se vaši jastuci potpuno osuše, dobro ih protresite. Zatim uhvatite jastuk s oba kraja i okrećite ga napred-nazad da razbijete grudvice i ravnomerno rasporedite materijal kojim je jastuk napunjen.

Odredite kada je vreme da nabavite nove jastuke

Svi kućni predmeti stignu do vremena kada je neophodno da ih zamenimo. Ali, koliko često je potrebno menjati jastuke? Možda ćete hteti da razmislite o kupovini novih jastuka ako se jastuk ne vraća u prvobitni oblik nakon što sednete na njega ili ga savete.

Ako primećujete plesan (što je ozbiljan zdravstveni rizik), takođe je vreme za zamenu. Isto tako, potreban vam je novi jastuk ako je prošlo više od nekoliko godina otkako imate isti jastuk i redovno se budite s bolom u vratu ili osećate simptome povezane s alergijama, kao što su glavobolja, hronični kašalj ili kijanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.