U trendu

Kako se PRAVILNO PRŽI u ulju: Ovi trikovi će vam pomoći da hrana bude SAVRŠENO ukusna

Koliko puta vam se samo desilo da ste želeli da ispržite krompiriće, a oni nisu ispali ni blizu onako kako ste očekivali?

Nije dovoljno da imate samo dobar tiganj, već treba da znate i male trikove koji će vam pomoći svaki put da dobijete savršeno hrskavu koricu. Evo koja pravila će vam pomoći kad je u pitanju prženje hrane:

Umesto tiganja koristite duboku šerpu, ali ona ne sme da bude napravljena od čelika, livenog gvožđa ili kalaja, jer zbog visoke temeperature kalaj može da se istopi i oksidira. Takođe, bitno je da ulje sipate do polovine šerpe, a nikako preko.

Kada budete stavili krofne ili lignje, obim će se povećati i postoji mogućnost prskanja. Odnos između težine ulja i težine stavljenog proizvoda treba da bude najmanje 4:1.

Pre nego što počnete sa prženjem uverite se da je ulje dovoljno zagrejano. Ako nije, testo će se natopiti nezagrejanim uljem koje će mu promeniti ukus i nakon pripreme će ostati ili mastan ili suv. Osim što mora biti dovoljno zagrejano, ne smete da dozvolite da se ulje pregreje, jer tada gubi svoja hranljiva svojstva, a isprženi proizvod ostaje sirov iznutra zbog visoke temperature.

Kada je dostignuta neophodna temperatura za prženje, ostavite proizvod da “pliva” u posudi. Prilikom prženja u dubokom ulju masnoća ravnomerno obavija proizvod sa svih strana, zato nije potrebno da ga okrećete.

Poželjno je nakon što ste ga izvadili da ga ostavite na ubrusu kako bi se ocedio višak masnoće iz njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.