U trendu

Kako se rešiti mrava bez hemikalija: Stručnjak otkrio tri prirodna rešenja

Proleće je pred vratima, što znači da dani polako postaju duži, svetliji i topliji. Iako je ovo dobra vest za naše bašte, toplije vreme takođe znači da će mravi uskoro biti aktivniji.

Mravi mogu da izazovu mnogo problema u domovima, jer upadaju u ormare, hranu, pa čak i frižidere i zamrzivače. Cena profesionalnog tretmana za uklanjanje mrava je oko 50 evra, u zavisnosti od utroška materijala za obradu površina u vašem domu.

Stručnjak za skladištenje i vlasnik Adams Selfstore, Kris Haton, otkrio je za britanski list Ekspres kako na prirodan način ukloniti štetočine iz domova.

1. Sirće

Sirće je odlično sredstvo za čišćenje i može se koristiti za uklanjanje kamenca i pranje prozora, a može se koristiti i za odbijanje štetočina kao što su mravi.

Kris je objasnio kako da koristim belo sirće za odbijanje mrava.

„Poprskajte rastvor jednakih delova sirćeta i vode oko ulaznih tačaka, tragova mrava i poznatih područja zaraze. Ovo razbija njihove mirisne tragove i sprečava mrave da se vrate“, otkrio je on.

2. Eterična ulja

Određena esencijalna ulja, poput peperminta, ulja čajevca i citrusa, „su prirodni repelenti mrava“, rekao je Kris.

Umesto korišćenja čistih eteričnih ulja, stručnjak je predložio da se mešaju sa vodom.

Jednostavno pomešajte nekoliko kapi ovih ulja sa vodom i poprskajte rastvor po svom domu da biste odbili mrave.

Usredsredite se na prskanje okvira vrata, područja oko vrata, prozora i ventilacionih otvora gde je najverovatnije da će mravi ući.

3. Cimet

Cimet se nalazi u skoro svakom kuhinjskom ormariću i često se koristi u pečenju i kuvanju. Ali da li ste znali da se može koristiti i za odvraćanje štetočina?

Posipanje mlevenog cimeta na ili oko staza mrava može poremetiti njihove mirisne tragove, što ih može sprečiti da uđu u domove. To je bezbedan i netoksičan metod za odvraćanje mrava, prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.