U trendu

Kako skinuti rđu sa slavine: 1 proizvod koji vam je nadohvat ruke će učiniti da ona nestane očas posla

Nema potrebe da kupujete skupe proizvode za čišćenje rđe – kažu stručnjaci iz „House Digesta“, jer problem može rešiti i obična aluminijska folija.

Poslednjih godina se sve više priča o kokosovom ulju kao vrhunskom prirodnom proizvodu koji ima široki spektar upotrebe i zaštite. Osim što je prava supernamirnica zbog svojih nutritivnih svojstava, ovo ulje možemo koristiti i za čišćenje, negu kože, skidanje mrlja, zaštitu od komaraca i slično.

Ona naime hemijski otapa okside gvožđa, privlačeći molekule kiseonika na sebe, a svakako je bolja opcija od štetnih hemijskih jedinjenja ili čelične vune.

– Hemijska jedinjenja koja su jako kisela mogu učiniti metal manje izdržljivim, dok čelična vuna može ostaviti površine bez sjaja. Možete koristiti aluminijsku foliju u celoj kući, ali ona će biti posebno efikasna u uklanjanju mrlja sa srebrnog posuđa – kažu stručnjaci.

Vaš zadatak je samo da pomešati vodu i sirće, s tim da pazite da smesa ne bude prejaka, najbolje u odnosu 1:1, a zatim u napravljeni rastvor stavite komad aluminijske folije. Možete koristiti veći komad, kuglicu folije ili traku. Odaberite ono što će najlakše ući u uglove predmeta koji čistite. Uzmite još folije ako je potrebno i ponovno je navlažite u rastvoru. Kako rđa odlazi s predmeta, obrišite ga suvom i čistom krpom.

Krpa se može isprati i oprati na uobičajeni način, a vaš zarđali predmet biće kao nov. Ako se rđa ponovno nakupi, uvek možete ponoviti ceo postupak, piše Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.