U trendu

Kako sprečiti klijanje krompira? Isprobajte fantastični trik naših baka

Krompir je osnovni proizvod u kuhinjama širom sveta, ne samo zato što je isplativ, već i zbog svoje kulinarske raznovrsnosti. Bilo da je pire, pržen ili pečen, krompir može biti zvezda svakog obroka. Međutim, njihovo skladištenje može biti pravi izazov. Nije retkost da ljudi naiđu na proklijali krompir baš kada žele da naprave ukusan obrok za svoju porodicu. Ali, ovim trikom naših baka, zaboravite na klijanje i kvarenje krompira!

Pogled na proklijali krompir u vašoj ostavi obeshrabruje, posebno kada ste planirali svoj obrok oko njih. Proklijali krompir nije samo kulinarsko razočarenje; oni takođe ukazuju na povećan nivo solanina – prirodnog jedinjenja namenjenog odbijanju štetočina, ali potencijalno štetnog ako se konzumira u velikim količinama.

Ali to možete sprečiti. Ova jednostavna, ali efikasna metoda se vrti oko tradicionalne prakse korišćenja prirodnih elemenata za očuvanje svežine. I, u čemu je tajna? U jabukama. Možda se pitate zašto jabuke, ali one oslobađaju gas etilen – prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i klijanja krompira. Čuvanjem krompira u korpi sa nekoliko jabuka značajno produžavate njihov rok trajanja.

Prvo, važno je da čuvate krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje, a ne sprečiti ga. Ako primetite da se formira nekoliko klica, obično je bezbedno da ih jednostavno odsečete i koristite krompir. Međutim, veliko prisustvo klica može značiti da je vreme da se oprostite od tih krompira.

Zapamtite, nikada ne perite krompir pre nego što ga odložite jer je vlaga najbolji prijatelj klica. Takođe, obavezno uklonite sve oštećene ili pokvarene krompire pre nego što ih odložite da ne biste oštetili ostatak, prenosi Večernji list.

Uz ovaj sjajan savet naših baka, vaš krompir neće proklijati i biće spreman za svako jelo koje poželite. Sve je u pametnom skladištenju i korišćenju onoga što vam priroda daje da bi vaš krompir bio svež. Isprobajte ovaj metod i videćete koliko može biti efikasan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.