U trendu

Kako sve možete koristiti alu foliju: Svi je imaju kod kuće, a malo ko zna za ovih 10 pametnih namena

Već vekovima se aluminijumska folija uglavnom koristi u kuhinji, ali u današnjoj eri „uradi sam“, ona je poznata kao čudo, zato što je aluminijska folija jeftin proizvod koji se može koristiti za mnoge stvari.

Probajte ovih deset pametnih primera, a potom se potapšite po leđima za dobro obavljen posao.

Duže možete sačuvati banane

Ukoliko baš i niste ljubitelj prezrelih banana, niti recepata s njima, onda jedino što vam preostaje jeste da očuvate svežinu tek kupljenih banana. Naime, sve što trebate da uradite jeste da folijom zamotate koren banane. Možete čak zamotati i celu i sve banane zajedno ili jednu po jednu. Takođe, ovo će vas poštedeti onih dosadnih mušica koje se pojave oko prezrelog voća.

Može zameniti omekšivač

Nemate omekšivača za veš? Nema problema. Od aluminijumske folije napravite tri čvrste kuglice. Stavite ih u sušilicu za veš zajedno s odećom kako biste oslobodili vašu odeću statičkog elektriciteta. Čak ćete uštedeti energiju jer će toplina koju privlače kuglice brže osušiti odeću.

Naoštrite makaze

Oštrenje makaza može biti veoma dosadno, no uz pomoć folije to će biti veoma jednostavno. Izrežite komad aluminijske folije deset puta kako biste makaze vratili u život. Takođe, uz pomoć folije možete očistiti i mrlje od hrđe.

Zatvorite plastične vrećice

Nemojte dopustiti da ostatak hrane koju ste otvorili postane ustajao. Ponovo zatvorite plastičnu vrećicu pomoću komada aluminijske folije i pegle. Jednostavno položite vrećicu ravno, stavite komadić folije preko otvorenog dela i peglajte preko vrha, toplina će zatvoriti vrećicu.

Olakšajte krečenje

Ukoliko ste odlučili da krečite, ovaj trik s aluminijumskom folijom će vam se dopasti. U posudu za boju stavite foliju i kada završite s krečenjem puno ćete je lakše očistiti. Najbolji dio od svega je da ćete foliju ponovno moći koristiti.

Osvetljenje za fotografiju

Fotografska oprema može biti poprilično skupa pa uz pomoć folije pokušajte da osvetlite svoje fotografije. Uzmite komad kartona i obavijte ga folijom. Upotrebite ovo kao reflektor kako biste distribuirali pravu količinu svetla na objekt koji slikate.

Pomaže pri peglanju

Aluminijumska folija može vam pomoći u peglanju. Stavite foliju između navlake i daske za peglanje. Na taj način ćete skratiti vreme peglanja jer će aluminijumska folija bolje reflektovati toplinu i na taj vam način uštedeti energiju.

Zaustavlja pomeranje nameštaja

Nameštaj koji vam se pomera možete zaustaviti tako što ćete staviti komadić folije ispod nogu. Bilo da se nameštaj nalazi na tepihu ili podu, folija će učiniti život mnogo lakšim.

Kuvanje čini jednostavnijim

Isprljana rerna nakon pečenja od sada će biti prošlost za vas. Na dno rerne stavite foliju i stavite ručak koji ste pripremili pa budu li se razni umaci slivali iz tepsije tokom pečenja, sav nered završitće na foliji.

Očistite srebreninu

Aluminijumskom folijom možete očistiti i srebreninu. U unutrašnju stranu posude stavite foliju, naspite vodu i dodajte kašičicu soli. Potom stavite srebrene predmete unutra. Neka odstoje desetak minuta, potom ih izvadite i obrišite. Vaša će srebrenina dobiti novi sjaj.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar