Kako ukloniti gnezdo stršljena? Ove metode provereno pale, ali strogo sledite uputstva

Gnezda stršljena mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste, ali većina je u obliku fudbalske lopte i sivo-braon boje, i mogu se naći bilo gde, od drveća u parkovima do tavana. Neki se čak gnezde pod zemljom, što može brzo da stvori opasnu situaciju. Obratite pažnju na retko posećene strukture, jer su to posebno omiljena mesta za gnežđenje.

Možete držati stršljenove van svog doma uz nekoliko jednostavnih trikova u domaćinstvu. Bez upotrebe pesticida, ova prirodna sredstva za odvraćanje stršljena zapravo rade na tome da oslobode vaš dom ovih neželjenih štetočina i njihovih gnezda, ili ih uopšte sprečavaju da grade gnezda.

Kako ukloniti gnezdo stršljena?

Uklanjanje gnezda stršljenova može biti izuzetno opasno i vlasnik kuće ne bi trebalo da pokušava da to uradi sâm, osim u ekstremnim slučajevima. Stršljeni su najaktivniji u julu. Obično prvi put počinju da se pojavljuju u proleće i nastavljaju do kasne jeseni.

Naprskajte sprejom protiv insekata

Ako morate da pokušate da ih uklonite sami, počnite prskanjem ulaza u gnezdo sprejom za ose sa udaljenosti od najmanje dva metra. Zatim ostavite gnezdo na miru i posmatrajte ih narednih nekoliko dana kako biste bili sigurni da su svi stršljeni uginuli i ponovite prskanje ako je potrebno.

U idealnom slučaju, trebalo bi da pokušate da uradite nakon što padne mrak, koristeći crveno zatamnjenu svetiljku, ako se uopšte koristi svetlo. Zadnje što želite je da stršljenovi shvate da ste van njihovog gnezda i da pokušavate da ga uništite. Tako ljudi završavaju s vrlo teškim povredama opasnim po život.

Spakujte gnezdo u vreću

Gnezda koja rastu na niskim granama drveća ili žbunju mogu se seći i pakovati u vreće. Nosite zaštitnu opremu da biste ograničili ubode ljutih stršljena, otvorite i stavite plastičnu vreću za teške uslove ispod gnezda. Koristite makaze za živu ogradu sa dugom ručkom da isečete granu tako da gnezdo padne u vreću. Napunite vreću insekticidom za stršljene, zatvorite je i bacite je ili odmah spalite, prenosi Net.hr.

Koristite šećernu vodu, sirće i sapun

Kofe napunjene šećernom vodom, sirćetom i malom količinom blagog sapuna takođe su efikasne u hvatanju i utapanju stršljenova. Predvidite gde će se stršljeni verovatno gnezditi, na primer ispod jorgovana, i redovno menjajte sredstvo. Nakon što uočite gnezdo, stršljeni će se polako udaviti i gnezdo će se samo isprazniti.

Ako je gnezdo stršljena na teško dostupnom mestu, najsigurnije rešenje je da jednostavno pozovete istrebljivača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.