U trendu

Kako uštedeti na računima za struju: Praktične ideje da smanjite potrošnju

Načinom potrošnje električne energije i te kako možete uticati na iznos računa više nego što ste možda i pretpostavljali. Usvojite ove navike i smanjite račune za struju.

Prosečna mesečna potrošnja po domaćinstvu u Evropskoj uniji iznosi 303 kilovat-sata mesečno, a u Srbiji – 462, a prosečan račun kod nas se kreće oko 3.500 dinara.

Odabirom odgovarajućih kućnih uređaja, njihovim racionalnim korišćenjem uz vođenje računa o tarifi, račune možete smanjiti i za 20 posto.

Prilikom nabavke novog uređaja, vodite računa da veličinu uređaja uskladite prema broju korisnika i učestalosti korištenja, a posebnu pažnju posvetite izboru razreda energetske efikasnosti uređaja – proizvodi su označeni energetskim razredom – slovima A, B, C, D, E, F, G.

Preporučuje se kupovina uređaja koji spadaju u energetski razred A, koji troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Vreme korišćenja uređaja može značajno uticati na troškove stoga se preporučuje da, uređaje koje možete, koristite za vreme trajanja niže tarife, odnosno noću. Pri određivanju rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja takođe utiče na njegovu potrošnju.

Pravilno koristite frižider

Frižider troši više električne energije od svih ostalih aparata u domaćinstvu, zato je vrlo važno pravilno ga koristiti. Frižider postavite dalje od izvora toplote i van domašaja sunčevih zraka i obezbedite strujanje zraka oko zadnjeg dela frižidera. Vodite računa o primerenim temperaturama hlađenja i zamrzavanja – podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utiče na njegovu potrošnju.

U frižider ne stavljajte tople namirnice i nastojte da održavate umerenu količinu namirnica. Važno je i redovno otklanjanje naslaga leda ako uređaj nema mogućnost samootapanja; povremeno očistite nečistoću s rešetke na zadnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju; obratite pažnju na gumu na vratima frižidera i zamenite ih ako su oštećene.

Halogenke zamenite LED sijalicama

Kvalitetnija i efikasnija rasveta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svetlosti u prostoriji. Kod prostora gde je potrebno dugotrajno osvetljenje, upotrebljavajte štedna rasvetna tela; zamenite halogenke LED sijalicama. Osim što troše čak do 85% manje električne energije od klasične sijalice, LED žarulje su dizajnirane da traju značajno duže, čak i do 40 puta.

Pažljivo birajte električni šporet, mašinu za pranje i sušenje

Kod kuvanja na električnom šporetu, redovito koristite ekspres ringlu s regulatorom toplote. Ringlu obavezno  isključite pre uklanjanja posude i ne zagrijavajte praznu ringlu. Najefikasnije su indukcione ploče, koje zagrevaju samo dno posude za kuvanje, u odnosu na klasične ringle koje toplotu emituju na celoj površini. Preostala površina ploče ostaje hladna, što direktno utiče na manju potrošnju struje, samim tim i na uštedu novca.

Kod kupovine mašine za veš, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stepenom energetske efikasnosti. Mašinu uvek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Upotrebljavajte ona sredstva za pranje koja su efikasna na nižim temperaturama. Redovito čistite filtar mašine.

Za mašinu za sušenje važe ista pravila kao i za veš mašinu, ali ne zaboravite da vreme rada mašine za sušenje zavisi od ostatka vlage u vešu nakon centrifuge u mašini. Uvek se trudite da sušite maksimalnu težinu veša, jer ćete tako uštedeti vreme i energiju. Pre svakog sušenja proverite da li je filter čist. Neočišćeni filter drastično smanjuje efikasnost mašine za sušenje veša. Nakon svakog sušenja očistite filter, a jednom godišnje i izduvni kanal.

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi mašine za posuđe, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputstvima proizvođača. Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umesto toga, ili otvorite vrata i pričekajte da se besplatno osuši na vazduhu ili ga obrišite i odložite. Tako će mašina za sudove potrošiti do 50 posto manje struje. Posuđe poređajte na police mašine tako da je prostor dobro popunjen.

Izbegavajte električno zagrevanje stana

Ne zagrevajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C. Povremeno očistite grejače bojlera od naslaga kamenca. Svakako izbegavajte električno zagrevanje stana jer je to najveći trošak. Dobro zatvorite vrata, prozore i druga mesta kroz koja odlazi toplota i izolujte zidove i potkrovlja. Podesite klita uređaj na 25-26°C. Za svaki stepen niže temperature prostora utroši se od tri do pet posto više energije. Uvek gasite računar kad ga ne koristite. Skrin sejver ne štedi energiju, već samo ekran. Nakon punjenja telefona i laptopa, skinite ih sa njihovih punjača. Trudite se da uvek potrošite više u nižoj tarifi – izbegavajte veliko opterećenje u razdoblju više tarife.

Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite

Elektronika troši veoma mnogo struje, čak i kada je isključena. Stoga, prestanite bespotrebno da povećavate račun za struju – isključite sve produžne kablove. Sedamdeset posto električne energije uređaja troši se čak i kada su isključeni, ali nisu isključeni iz struje. To su bukvalno ‘energetski vampiri’ koji gutaju struju. Stoga, sve produžne kablove isključite na dugme i sprečite nepotrebnu potrošnju.

Izbegavajte rad aparata u ‘stand by’ načinu rada jer na taj način možete uštedeti i do pet posto ukupne električne energije u domaćinstvu. Takođe pripazite i da punjače ne ostavljate nepotrebno uključene u struju. Kad odlazite na vikend, potpuno isključite iz struje štampače, aparate za kafu i dodatne telefonske punjače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.