U trendu

Kako znati da je šećeru istekao rok trajanja? Ovo su znakovi da se šećer pokvario

Možda u kući imate kutiju sa šećerom koju se ne sećate kada ste sipali i niste baš sigurni da li je bezbedan za konzumaciju. Ali da li šećer ima rok trajanja i može li da se pokvari?

Šećer je namirnica koju obično kupujemo u većim količinama pa na našim kuhinjskim policama provede i po nekoliko meseci. Zato je dobro znati da šećeru ne ističe rok trajanja, ali to ne znači da će s protokom meseci biti jednako svež…

Granulirani beli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je efikasan konzervans, a budući da dobro apsorbuje vlagu iz hrane, često je ključni sastojak i u kiseljenju, piše RealSimple.

Kako znati da se šećer pokvario?

Iako šećeru možda neće isteći rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim materijama koje bi mogle da utiču na njegov kvalitet ili ga učiniti opasnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse.

Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju da pakovanje šećera bacite nakon roka od dve godine, ali ako ne primetite nikakvu promenu u mirisu ili kvalitetu, stari šećer će delovati isto tako dobro kao i novo pakovanje šećera.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer je na glasu kao kvarljiva roba, a to se u ovom slučaju ponajviše odnosi na to da se jako stvrdne kada je izložen vazduhu. Hermetički zatvorena posuda za čuvanje uveliko pomaže u sprečavanju toga.

Ako vam se smeđi šećer ipak stvrdne, možete ga staviti kratko u mikrotalasnu pećnicu ili ga pomešajte s par kapi vode te će to omekšati šećer, prenosi N1.

Preporučuje se držati smeđi šećer u hermetički zatvorenoj posudu i iskoristite ga u roku od dve godine za optimalnu svežinu i ukus. Osim toga, smeđi šećer možete čuvati i u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete ga pre upotrebe morati odmrzavati nekoliko sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.