U trendu

Kamenac na slavini vam zadaje glavobolju? Uklonite ga za nekoliko sekundi uz ovaj sjajan trik!

Kako ukloniti uporne naslage kamenca sa naših slavina, pitamo se sve kada dođe i taj nemili dan sređivanja i čišćenja kuće.

Kamenac, inače poznat kao kalcijum karbonat, ostavlja vodene pečate i kredaste bele naslage na lavabou, tušu ili toaletu nakon što voda ispari.

Ako živite u oblasti sa „tvrdom“ vodom, veća je verovatnoća da ćete naći nakupljeni kamenac u kupatilu ili na kuhinjskim uređajima. Ovo nije opasna supstanca, ali može izgledati vrlo neprijatno i neuredno pre svega. Takođe može da ometa odvode vaših cevi na slavinana i tuševima, što dovodi do začepljenja i smanjenja pritiska vode tokom vremena. Na sreću, stručnjaci za čišćenje su otkrili najbolje načine da uklonimo ove naslage kamenca i to pomoću limunovog soka.

“Najbolji način da se rešite tvrdokornih naslaga kamenca je natapanje određenih područja limunovim sokom. Neke uređaje je možda teže očistiti od drugih, pa smo sastavili vodič, korak po korak, koji će vam pomoći da vaše slavine dovedete u stanje bez kamenca”, reči su stručnjaka za portal „express.co.uk“. Za ovaj trik vlasnicima kuća će biti potreban limunov sok ili sam limun, krpa za čišćenje, žice za ribanje i boca sa raspršivačem.

Iako limunov sok može izgledati kao nežan, prirodan proizvod za čišćenje, može delovati kao dobro sredstvo za izbeljivanje kada je izloženo sunčevoj svetlosti. Obavezno nosite rukavice tokom celog procesa i zaštitite svoju odeću.

“Limunov sok će kapnuti kada se prska, ne ostavljajući kiselini dovoljno vremena da deluje na vlagu. Počnite tako što ćete krpu natopiti limunovim sokom i obmotajte je oko slavine, pazeći da su sva područja pokrivena. Pričvrstite tkaninu trakom i ostavite sat vremena”,  reč je stručnjaka.

Nakon što je krpa ostavljena na slavini sat vremena, stručnjaci za čišćenje savetuju da koristite istu krpu za brisanje kamenca.

“Ako kamenac oko izliva i dalje ne nestane u potpunosti, prepolovite limun i pričvrstite ga na izliv dok ne ostane na mestu. Ostavite još sat vremena, a zatim isperite i oribajte preostali kamenac. Koristite sunđer za ribanje na tvrdokornom kamencu”, saveti su onih koji se najbolje razumeju u to. Preporuka je uklanjanje kamenca sa slavina najmanje jednom mesečno za idealne rezultate. Za one koji nemaju pri ruci limun ili limunov sok, mogu koristiti i belo sirće, pošto i ono može biti jednako efikasno. Kao i kod limuna, kisela tečnost može da otopi tvrdu vodu i mrlje od kamenca jednostavnim natapanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.