Kantu za smeće nikako ne biste trebali držati na ovom mestu

Prilično je lako nakupiti veliku količinu otpada u kuhinji, a to smeće onda vrlo lako može postati neugodan prizor, odnosno miris. Međutim, situacija, barem prema riečima stručnjaka, može postati još gora ako kante držite zatvorene unutar kuhinjskih ormarića.

Stručnjaci su objasnili svoje razloge zbog kojih je kuhinjske kante bolje držati izvan ormarića, na otvorenom. Pročitajte ih u nastavku pa možda i vas uvere da je vreme za promenu ako ste kante smestili u kuhinjski element.

Držanje kante u ormariću rešava problem njenog neuglednog izgleda u prostoru. Međutim, stručnjaci kažu da je to jedina pozitivna stvar i da takvo skladištenje stvara više problema nego što ih rješava. Neki od njih su sljedeći:

-Situacije u kojima se nešto prospe oko kante su neizbežne. Kada je ona u ormariću, čišćenje postaje veća gnjavaža.

-Dok kuvate, seckate, pripremate hranu… češće morate otvarati vrata ormarića, a često to činite dok su vam ruke prljave, što znači da nered postaje još veći.

-Lakše je zaboraviti na smeće kada je ono u ormariću pa se povećavaju šanse da ga ne iznosite redovno, prenosi Zadovoljna.hr.

Tu su i, još važnije, nedostaci koji se tiču zdravlja.

U ormariću je lošija cirkulacija zraka, što može dovesti do nakupljanja vlage. U kombinaciji s organskim otpadom stvara se i savršeno okruženje za pojavu buđi. Buđ se zatim, prema rečima stručnjaka, može početi širiti na obližnje područje i napasti druge ormariće, zidove i podove.

Otpad zatvoren u ormariću lakše postaje i leglo bakterija i klica. Osim što to nije dobro za zdravlje, neugodan miris može da prodre u kuhinju. Iako se svi ti problemi mogu sprečiti redovnim pražnjenjem i čišćenjem kanti za smeće, savet je stručnjaka da ih ipak držite izvan ormarića. Bez obzira na veličinu ili vrstu prostora, nikako ne preporučuju držanje kanti u ormarićima, nego izvan njih, na otvorenom prostoru s odgovarajućom ventilacijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.