U trendu

Kažu da je kraljica cveća: Sad je pravo vreme da je zasadite

Ova biljka već decenijama nosi titulu „kraljice cveća“, a pored opojnog mirisa i elegantnog izgleda, veruje se da je najzahvalniji dekor koji ide uz tematiku svakog dvorišta

Naravno da je reč o ružama, koje čak i ako ne zalivate redovno, one će se održati. Pravi primer su za to ruže koje rastu po parkovima i o kojima se niko ne brine – ali svejedno cvetaju godinama. To nipošto ne znači da ne treba da se, kada ih jednom zasadite, brinete o njima.

Polako nam se bliži jesen i prirodna polako počinje da poprima neke tmurnije boje, vaš vrt više nije onako šaren i preplavljen mirisnim laticama kao prethodnih meseci. Zato je možda i vreme da ga „renovirate“ nekom novom cvetnom vrstom. Za to su savršene ruže, koje će vrlo skoro početi da cvatu i koje će ulepšati vaš vrt.
Ako sada nemate vremena ili čekate da letnje cvetnice „odrade“ svoje, ruže možete zasaditi još i u oktobru i novembru ili tačnije sve dok tlo ne počne da mrzne. Ako imate više prostora, isplanirajte gde ćete ih smestiti i koje vrste ćete kombinovati.

Ako želite gredicu od ruža, zasadite u grupi tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu biti različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka sve budu u istoj boji. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinujete s drugim vrstama bilja, na primer ukrasnim žbunovima.

I imajte u vidu da ruže brzo napreduju, i da se u zavisnosti od vrste, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mesta da mogu nesmetano da rastu – preporučuje se oko 40 do 50 centimetra razmaka. Ruže najviše vole sunčane pozicije uz propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da ceo koren bude u rupi koju ste iskopali. Još jedna stvar na koji morate da pazite pri uzgoju ruža je redovno orezivanje, piše „Večernji.hr“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.