U trendu

Kažu da uspeva samo kod dobre osobe: Ova biljka je pravi magnet za novac, donosi sreću u svaki dom

Ona je pilea peperomioides. Jednostavnije, „kineski dolar“ ili „kinesko drvo novca“.

Kažu da privlači sreću i novac kao magnet. Zovu je i najpoznatijom biljkom Instagrama jer ćete je videti na fotografijama poznatih influensera i blogera.

Prema istočnjačkim verovanjima, zelene biljke, bujne i zdrave, donose dobro raspoloženje i eliminišu negativnu energiju, a za kineski dolar se veruje da privlači novac kao magnet. U nekim azijskim zemljama se kao najvredniji poklon prenosi iz generacije u generaciju.

Kinesko drvo novca, ili kineski dolar, ne može da se nađe baš lako, a cena biljke je od 700 dinara i više.

Lako se neguje, sporo raste, ne napadaju je štetočine i bolesti. Potrebno joj je dosta svetla, nikako direktnog, a po lepom vremenu može da se drži na terasi, ali ne na jakom Suncu. Zimi mora da bude u zatvorenom prostoru jer joj ne odgovaraju temperature ispod 10 stepeni. Obično raste do 30 centimetara.

Stručnjaci kažu da je pilea mnogo godina bila zagonetka za evropske botaničare. Stigla je u Evropu 1906. godine, a botaničari su je doneli iz Kine, sa više od 4.000 metara nadmorske visine. U Evropi i Americi se gaji isključivo kao sobna biljka.

Kod nas se može naći, doduše, ne baš lako. Ukoliko imate sreće da je pronađete i kupite, cena je od 700 dinara pa naviše, u zavisnosti od visine i veličine, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.