U trendu

Kesice protiv vlage iz pakovanja novih cipela pravo su čudo, nikad ih više nećete bacati kad ovo pročitate

Silica kesice se mogu naći u novim artiklima, poput torbi, cipela, novčanika i na njima stoji upozorenje, ali ipak su vrlo korisne u svakodnevnim situacijama.

1. Spašavaju mobilni telefon

Pad u vodu ili polivanje telefona česte su nezgode, zbog kojeg se ovi skupi uređaji mogu pokvariti. Silica kesice pravi su saveznik koji mobitelu može spasiti život –  izvadite bateriju i memorijsku karticu (ako je imate) i mobitel stavite u posudu s ovakvim vrećicama – to će izvući vlagu.

2. Produžuju vek trajanja žileta
Oksidacija i vlaga su najčešći uzrok brzog zatupljivanja jednokratnih žileta. To možete sprečiti stavljanjem žileta u posudu sa silica gelom nakon korišenja, čime će ona ostati oštra trostruko duže.

3. Čuvaju šminku
Vlaga smeta i kozmetičkim proizvodima, pogotovo onim u prahu poput pudera, senila… Doskočite tome tako da jednu do dve silica kesice stavite u kozmetičku torbicu.

4. Štite uspomene
Slike su pokazatelj starih vremena, ali to se ne mora na njima baš doslovno videti – sprečite propadanje i bleđenje fotografije tako da u kutiju s njima stavite jednu do dve vrećice silice.

5. Za manje neugodnih mirisa
Osim što mogu „pokupiti“ vlagu, silica vrećice odlično upijaju i mirise. Odlična ideja je stavljanje nekoliko kesica u torbu za trening, što će sprečiti širenja mirisa znoja u njoj.

6. Protiv zamagljivanja
Ovaj trik deluje na prozorima u stanu, ali i u automobilu. Naprosto postavite nekoliko vrećica tik do prozora, a one će opet upiti vlagu – koja je glavni uzrok zamagljivanja.

7. Sušenje cveća, čuvanje semena…
Sadite li sopstveno voće i povrće, tada verojatno koristite i vlastito seme. Kako bi ga pravilno pohranili i sprečili nastanak plesni, u posudicu stavite jednu vrećicu silica gela. Ako sušite cveće, silica gel će znatno ubrzati proces.

8. Da duže miriše
Nakon pranja, sve obično miriše odlično – ali dok dođe na red za korišćenje, već može izgubiti miris. U ormar jednostavno stavite nekoliko silica vrećica, pa će se miris svežine duže zadržati, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar