U trendu

Kineski peršun koristimo svi, a nismo ni svesni! Odličan za kuvanje, a ima i lekovita svojstva

Korijander je prilično korisna biljka. Njegovo drugo ime je kineski peršun, odnosno, cilantro i koristan je za lečenje.

Da li znate kako se korijander koristi?

Ova začinska biljka izgledom podseća na peršun, a možemo koristiti i listove i plodove pa se često veruje da je reč o dve različite biljke. Hrani daje specifičnu aromu, a ima i lekovita dejstva. Koristi se i u proizvodnji parfema, piše Lepa i srećna. Korijander potiče iz Azije i zbog svoje sličnosti s peršunom naziva se i kineski peršun. Nežni listići ubrani pre nego što biljka procveta ne samo što imaju lep, osvežavajuć ukus već gube i svoju tipičnu aromu.

Međutim, ovaj opori i pomalo slatkasti miris ne vole baš svi. Često dolazi do zabune u vezi s tim da li postoje različite vrste korijandera.

U pitanju je ista biljka samo što možemo da koristimo i njene listove i semenke.

U kuhinji se može upotrebljavati na dva načina, kao začinsko lišće Cilantro, koje daje svež miris hrani i upotrebljava se u meksičkoj i azijskoj kuhinji, a seme korijandera koje se često naziva samo korijanderom, daje prijatni aromatični začin koji se najčešće upotrebljava u kuhinjama Evrope i Bliskog istoka. List i plod korijandera imaju različite arome tako da se preporučuje da ih koristite odvojeno. Najčešće se korijander (Coriandrum sativum) uzgaja iz semena.

Seme korijandera istucano tučkom ili sitno samleveno daje prepoznatljivu aromu pomorandže sitnim kolačima, a dodaje se i u riblje čorbe ili u čorbe od povrća. Bez lista korijandera (Cilantro) ne može se zamisliti azijska kuhinja.

Može se koristiti kao začin u supi i dodaje se pred kraj kuvanja. Ukus lista je vrlo specifičan, gorkasto oštar, te se na njega treba priviknuti. On ne cveta tako brzo i može se duže brati. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema.

Takođe, ima i lekovita svojstva, poboljšava apetit, varenje, ublažava grčeve i probleme sa želucem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar