U trendu

Kladimo se da niste znali da WD-40 sprej možete da koristite i na ovih 10 načina, bićete oduševljeni

Najviše ga koristimo za auto iako mu to nije bila namena

Nema vozača koji barem jednom u životu nije iskoristio „moći“ svemogućeg spreja WD-40. Ovo poznato sredstvo jedan je od ključnih „sastojaka“ svake automehaničarske radionice ili auto-pribora, uvek pri ruci da se izbori sa rđom i zaleđenim bravama.

Poznata skraćenica „WD“ na engleskom jeziku znači „Water Displacement“, odnosno „uklanjanje vode“. Ova hemijska formula je nastala 1953. godine u kompaniji Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), ali patent nikada nije zaštićen. Prvobitna namena ovog sredstva, međutim, uopšte nije imala veze sa automobilima.

Sprej je razvijen po ideji američkog proizvođača aviona Convair, da bi se njime zaštitile svemirske rakete Atlas. Uskoro je, međutim, ušao u širu upotrebu, pa su ga avio-kompanije United i Delta koristile za podmazivanje pokretnih i fiksnih delova aviona DC-8 i Boeing 720s.

U Evropu je stigao 1960-ih, gde ga poljoprivrednici počeli da ga upotrebljavaju za zaštitu svojih mašina, pa je njegova „slava“ počela brzo da se širi i do danas nije prevaziđena.

Iz videa iznad saznaćete 10 korisnih načina na koje WD-40 može biti upotrebljen kod održavanja i popravki automobila.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.