U trendu

Klima uređaji gutaju kilovate: Evo kako da ih pravilno podesite tokom leta i umanjite račun i do 50%

Klima uređaji su nam jedni od omiljenijih kada dođu topli dani. Međutim, zbog ovog uređaja u stanu račun za struju može vrtoglavo da skoči, a majstori su često prebukirani.

Zbog toga je važno da znate kako pravilno da ih koristite i zapravo – uštedite na struji.

Računica kaže da građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju.

Šta kaže struka?

Sagovornici Telegraf Biznisa napominju da bi idealno bilo da temperaturu podesite na na 26 stepeni, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kWh.

Preporučuje se za uštedu i što manje paljenje svetla jer preko sijalica uveče dodatno i greju vazduh, zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, manje korišćenja uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori.

Klima mesečno može da troši 300-400 kWh. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporuka je da se kupuju oni najvišeg razreda A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji, ali evo još nekih saveta:

– Što se tiče uštede struje, u ovom slučaju je najbolje imati invertersku klimu jer ušteda struje je od 30 do 50% u zavisnosti od modela. Iz razloga što obična klima dvanaestica troši 1.2kw sve vreme dok se u prostoriji ne postigne željena temperatura, dok inverter klime isto troše prilikom uključenja ali kako se približava temperatura željenoj, potrošnja se smanjuje na 0.8 kw što uopšte nije malo – kaže za Telegraf Biznis Dalibor Bačević, menadžer MPO u Tehnomaniji.

Prema njegovim rečima, zbog toga je preporuka prilikom kupovine inverter.

– Kupci tada potroše malo više novca nego za običnu standardnu klimu, ali im se to kasnije jako isplati. Takođe je bitno da klima radi na istoj podešenoj temperaturi, verujem da to većina ljudi zna. Ne bi trebalo stalno menjati temperaturu. Bitno je da razlika spoljašnje i unutrašnje temperature ne prelazi deset stepeni, sedam idealno, samim tim i štedimo električnu energiju – navodi Bačević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (2)