U trendu

Koje biljke možete da posadite u maju: Ove cvetne lepotice krasiće vašu baštu sve do prvih mrazeva

Temperature u maju su idealne za biljke i njihovo cvetanje, jer nema više jutarnjih mrazeva i niskih temperatura

Jedna od najpoznatijih sadnica koje možete posaditi u maju su gladiole. One cvetanje započinju u julu, a rastu i cvetaju sve do zime.

Kada je reč o sadnji, ne razlikuju se mnogo od drugih biljaka. Najbolje ih je saditi na dubini od 10 centimetara sa razmakom između svake sadnice.

Što se tiče održavanja, takođe nisu previše zahtevne. Stručnjaci savetuju da gladiole zalivate redovno, a da tokom cvetanja treba dva puta mesečno da im dodajete tečno đubrivo za biljke. Gladiole vole sunce, pa je bitno da ih posadite na mestu koje je izloženo sunčevoj svetlosti.

Takođe, obratite pažnju da ih posadite na peskovito zemljište jer u takvim uslovima najbolje cvetaju. Ipak, one su veoma osetljive i jači vetar ih može lako iščupati iz zemljišta pa je najbolje da ih posadite na 10 centrimenara dubine, a još bolje na 20 centimetara.

Pored gladiola, u maju možete posaditi i dalije. Cvetaju do 120 dana, od početka leta, pa sve do hladnijih dana, što ih čini biljkom koja duže traje od ostalih sorti. Najbolje cvetaju na područjima koja imaju hladniju ili umerenu klimu.

Najbolje ih je saditi kada temperatura napolju dostigne 15 stepeni.

Njima takođe odgovara sunčeva svetlost, pa je posadite na mestu koje je direktno izloženo suncu. Sunce im je potrebno 6 do 8 sati dnevno. Posadite ih u rastresitom zemljištu u razmaku od 22 do 30 centimetara, tako da krunica bude tik iznad nivoa tla. Sitnije sorte dalija rastu u visinu, pa između njih napravite razmak od 60 centimetara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.