U trendu

Koje sirće je bolji za čišćenje – jabukovo ili alkoholno?

Mnoge domaćice će se složiti da je sirće malo kućno čudo. Pomoću njega možete očistiti gotovo sve – od prozora do kade, mikrotalasne pećnice, slavina, tuš-kabina… Ali neiskusni se mogu zapitati koje je sirće bolje za čišćenje – jabukovo ili alkoholno?

Pre svega, razlikuju se po načinu izrade. Jabukovo sirće se pravi postupkom u kome se jabuke drobe, a iz njih se izdvaja tečnost koja prolazi kroz dve faze fermentacije. Alkoholno sirće se dobija oksidacijom alkohola, što rezultira umnožavanjem bakterija i stvaranjem sirćetne kiseline.

Kada je u pitanju čišćenje domaćinstva, stručnjaci za čišćenje tvrde da je alkoholno sirće bolja opcija jer je jače i ima antimikrobna svojstva. S druge strane, jedna od prednosti jabukovog sirćeta u čišćenju je njegov miris. Dok alkoholno sirće ima oštar, neprijatan miris, jabukovo sirće je slatko i mnogo prijatnije. Dakle, ako se borite sa tvrdokornom prljavštinom, uzmite alkoholno sirće, a ako želite samo da malo osvežite površine, dobro će doći i jabukovo sirće, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.