U trendu

Koliko brašno može da traje i kako znati da se pokvarilo?

Izazovna i neizvesna vremena većinu su ljudi naterala da se snabdeju pojedinim namirnicama, a naročito brašnom čiji su rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Ipak, nije loše znati koliko brašno može trajati i kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno termički obrađena namirnica i samo po sebi sadrži mali udeo vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati.

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celovito najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog.

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižideru možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najduže traje ono obično belo, dok ono sa celovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Važi i suprotno, ako je rok istekao, ali brašno i dalje nema nikakav miris – možete nastaviti da ga koristite neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, ali čak i ako brašno čuvate na tamnom mestu u ostavi niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim kesama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižideru.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mesto.

Toplota i sunčeva svetlost mogu pokvariti brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora toplote i svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar