U trendu

Koliko često perete posteljinu i na kojoj temperaturi? 1 stvar mnogi rade i ugrožavaju svoje zdravlje

Stručnjaci su otkrili tačne podatke o tome koliko često je zapravo potrebno prati posteljinu da bismo u njoj bili zdravi i bezbedni.

U istraživanju koje je sprovela jedna britanska kompanija, otkriveno je da čak 30 odsto Britanaca pere posteljinu samo jednom godišnje.

Nešto manje šokantni podaci su i da prosečan čovek posteljinu pere na svake dve nedelje.

– Istina je da većina nas ne pere posteljinu svakih nekoliko dana, i to je sasvim u redu. Sasvim je u redu ako prođe malo više vremena, a koliko često ljudi treba da peru posteljine zavisi od njihovih individualnih navika. U proseku se preporučuje da to rade jednom nedeljno, a tokom letnjih meseci, kada je znojenje pojačano, do dva puta nedeljno – objašnjava Moli Frešvoter za portal Liverpul Eho.

Lekar Kajl Grant slaže se s njenim mišljenjem. On je takođe istakao da je važno češće prati posteljinu u mesecima kada ima mnogo alergena u vazduhu, jer oni mogu da se nakupe u našoj posteljini, što može otežavati spavanje i smanjiti kvalitet sna.

– Skoro deset sati dnevno provedemo u svojim krevetima, pa je vrlo važno da mesto na kojem ležimo bude čisto. Lično savetujem pranje barem svakih nedelju dana, eventualno deset bi bio neki maksimum. U sezoni alergija bilo bi dobro razmisliti o tome da perete svoje posteljine jednom nedeljno kako bi one bile bez polena, prašine i ostalih čestica koje često pogoršavaju simptome – objašnjava on.

Od presudne važnosti za zdravlje jeste i temperatura na kojoj to radimo. Prema njihovom mišljenju, vruće pranje, odnosno pranje na visokim temperaturama najbolje je rešenje.

– U studiji su naučnici otkrili da je pranje posteljine na višim temperaturama efikasnije uklanjalo tragove grinja, pa kad ih perete, pazite da to bude na temperaturi od 40 stepeni ili više, a idealno bi bilo 60 stepeni – objasnio je doktor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.