U trendu

Koliko često treba čistiti veš mašinu: Stručnjak otkrio zapanjujuće posledice

Novo istraživanje brenda kućnih aparata AEG otkrilo je da skoro dve od tri osobe ne čiste svoju mašinu onoliko često koliko je preporučeno, a jedna od pet nikada to ne čini.

U proseku, četvoročlana porodica koristi mašinu za pranje veša između osam i deset puta nedeljno. Međutim, da li ste znali da i vašu mašinu treba očistiti? Novo istraživanje brenda kućnih aparata AEG otkrilo je da skoro dve od tri osobe ne čiste svoju mašinu onoliko često koliko je preporučeno, a jedna od pet nikada to ne čini.

Stručnjak, Majkl Forbs, otkriva koliko mašina treba oprati da bi bile u vrhunskom stanju.

– Uopšteno govoreći, pranje treba da se obavlja najmanje jednom mesečno kako bi se mašina održala u najboljem mogućem stanju i osiguralo da odeća izgleda najbolje – rekao je on.

Neprijatni mirisi

Jak miris sličan pokvarenim jajima je indikacija nakupljanja bakterija unutar mašine, što može dovesti do rasta buđi. Isto tako, ako vaša mašina za pranje veša ostaje mokra ili ima miris plesni, to je takođe indikacija da filter mašine treba da se očisti.

Crne mrlje na vratima od mašine

Crni, ljigavi talog ukazuje na prisustvo crne buđi koja se može nakupiti i preneti na vaš veš. Gumene zaptivke na vratima su posebno sklone ovome jer voda i ostaci sapuna mogu izazvati rast bakterija.

Ostaci deterdženta

Normalno je da u fioci ostane nešto deterdženta, bilo da se radi o tečnom deterdžentu ili deterdžentu u prahu, ali vremenom se to može nakupiti i izazvati rast buđi.

Kredaste naslage u bubnju

Praškasto bele naslage u bubnju mašine ukazuju na nakupljanje kamenca. Ne samo da ovo može oštetiti samu mašinu, već i vašu odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.