U trendu

Koliko dugo je zaista dugo da mokar veš stoji u veš mašini?

Sigurno vam se desilo da morate hitno da izađete iz kuće i da veš nema ko da izvadi ili ste jednostavno zaboravili na njega . Verovatno vam se nekoliko puta dogodilo da stavite veš na pranje i da ga iz nekog razloga ne izvadite odmah iz mašine po završetku programa. I šta se uglavnom dogodi? Dobijete opran veš neprijatnog mirisa.

S druge strane, možete da ostavite veš i do 12 sati u mašini i da on ipak zadrži lep miris i svežinu, ali pod određenim uslovima.

Pre svega treba da znate da li sama mašina sadrži bakterije i buđ i da li je prljava ili se iz nje širi neprijatan miris kada je prazna. Ukoliko je to slučaj, veš koji odmah izvadite posle pranja imaće takođe neprijatan miris, koji će biti još izraženiji ukoliko takvu odeću ostavite nekoliko sati neraširenu.

Tada bi trebalo detaljno očistiti mašinu, po mogućnosti da sipate sirće na mesto gde inače sipate deterdžent i da uključite praznu mašinu da se opere, ukoliko već nemate poseban program za čišćenje.

Drugi preduslov za svež i čist veš posle dugog stajanja u mašini, jeste da ste sipali tačno onoliko deterdženta koliko je propisano. Manje može biti nedovoljno, a više može imati kontraefekat (da se zalepi za odeću).

Kada je nedovoljno ispran, na veš se lako lepe i bakterije, pa je rezultat čak i odmah raširenog veša odeća koja nema baš najprijatniji miris i koju je potrebno ponovo dobro oprati.

Ako osećate svežinu posle otvaranja vrata bubnja, imate dve brige manje – ispravnu, čistu mašinu i manjak stresa kada ste u žurbi, a veš mora da sačeka da ga raširite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar