U trendu

Koliko dugo pas sme da ostane SAM kod kuće: Od 1 stvari zavisi

Postarajte se da ga izvodite minimum 4 puta dnevno

Svakom vlasniku teško pada kada je primoran da svog kućnog ljubimca ostavi samog kod kuće.

Ipak, to je jednostavno neminovno jer svaki dan moramo da idemo na posao, u kupovinu i da završavamo razne obaveze.

Ako imate psa, to znači da morate da se držite i nekog rasporeda. Morate da dogovarate radno vreme, druženja sa drugim ljudima i obavljanje obaveza na osnovu toga kada možete doći kući.

Ako ste posebno odgovorni, ponekad ćete možda i preskočiti noćni izlazak jer se osećate krivim što svog psa ostavljate samog. Psi uživaju u društvu ljudi, ali to ne znači da je loše ili opasno ostaviti ih same kod kuće.

U slučaju da ste vlasnik, biće vam od koristi ovi saveti oko toga kako da učinite da njihovo vreme kod kuće bude sigurno.

1. Postarajte se da je obavio nuždu

Prvo pitanje koje većina ljudi postavlja o ostavljanju svog psa kod kuće je: Koliko dugo moj pas može da izdrži bez obavljanja nužde? Prema rečima stručnjaka, psi moraju da vrše nuždu 3 do 5 puta dnevno. Naravno, vreme se razlikuje od psa do psa, a štenci i oni stariji moraju da vrše nuždu češće.

Ovde su uobičajena vremenska ograničenja za pre različitih životnih faza.

Štenci: Jedan sat za svaki mesec starosti, tako da štene staro 3 meseca može čekati tri sata da vrši nuždu.

Odrasli psu od godinu dana i više: Do 8 sati, ali idealno je ne više od 6.

Stariji psi od 8 i više godina: Zavisno od veličine i zdravlja, od 2 do 6 sati.

Naravno, gornje procene variraju zavisno od veličine, zdravlja i navika psa. Ipak, svaki pas koji je prisiljen da predugo zadržava mokraću izložen je infekciji mokraćnih puteva. Osim toga, predugo zadržavanje urina jednsotavno je neugodno i može dovesti do nesreća u kući. Radi sigurnosti i udobnosti, osigurajte pauzu za izlazak svakih 4 do 6 sati.

Standardni radni dani traju 8 do 10 sati, pa ako ne možete da se vratite kući za ručak kako biste izveli psa, unajmite šetača za pse kako biste mu priuštili bezbrižnu negu.

2. Vežba se računa
Osim odmora za nuždu, vašem psu je potrebna i fizička aktivnost tokom dana. Bez obzira na nivo energije i kondiciju vašeg psa, fizička aktivnost mu pomaže u ovim aspektima:

1. Celokupno održavanje zdravlja

2. Bolja probava

3. Podsticanje uma

4. Sagorevanje kalorija

5. Izbegavanje dosade, uključujući destruktivna ponašanja izazvana dosadom

Individualne potrebe za fizičkom aktivnošću variraju zavisno od godina, rase i zdravstvenog stanja psa. Stočarski i sportski psi često zahtevaju intenzivniju i dugotrajniju aktivnost; rase niže energije i stariji psi zahtevaju znatno manje akitnovsti. Ali svaki šas mora par puta dnevno da protegne noge. Zdravim psima treba oko 60 minuta umerene aktivnosti svaki dan, ali ona ne mora da bude kontinuirana.

Pre nego što ostavite svog psa samog kod kuće na duže vreme, provedite 20 do 30 minuta u brzoj šetnji ili igri. Umorite ga tako da njegovo vreme nasamo bude opuštenije.

Ako se vaš pas ponaša teskobno ili destruktivno nakon što je proveo vreme sam, moguće je da mu je potrebna češća i intenzivnija vežba.

3. Mentalna aktivnost je takođe važna
Osim toga koliko dugo pas može da izdrži, ili koliko vežbe mu je potrebno svaki dan, mentalna aktivnost je takođe izuzetno važna kako bi vaš najbolji prijatelj bio zdrav, srećan i dobro dresiran.

Štenci i mladi psi zahtevaju više mentalnog obogaćivanja nego odrasli, ali svim psima je potrebna određena količina mentalne stimualcije tokom dana. Bez toga im može postati dosadno, pa čak mogu se ponašati i destruktivno.

Bilo da se radi o treningu, uzbudljivoj šetnji po komšiluku, hranilici zagonetki ili krugu igara u zatvorenom prostoru, mentalne aktivnosti pomažu da vaš pas bude zdrav i uravnoteži vreme koje provodi sam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)