U trendu

Koliko može da traje konzervirana hrana: Jedna namirnica dobra je za jelo i posle 30 godina

Konzervirana hrana odlična je za pripremu brzih jela ili kad nemate vremena za kuvanje. Velika je prednost i što takva hrana može dugo da traje. Ali, ima li konzervirana hrana rok trajanja?

Odgovor na to pitanje je da i ne, navode stručnjaci. Iako je prošao datum do kojeg bi hrana trebalo da se upotrebi ne znači da se ne može konzumirati. Ako je hrana dobro konzervirana ne bi trebalo da se pokvari, odnosno ako nije promenila izgled i miris može se jesti, piše Reader’s Digest.

Datumi utisnuti na konzervama uglavnom pokazuju procenu kada će hrana izgubiti vrhunski kvalitet, svežinu ili hranjivu vrednost. To znači da mogu izgubiti deo vitamina, ali će minerali i proteini i dalje ostati u hrani.

Rok trajanja zavisi od vrste hrane

Rok trajanja zavisi o vrste hrane pa namirnice s visokim udelom kiseline poput paradajza i ukiseljene hrane mogu trajati 12 do 18 meseci. Namirnice s niskim udelom kiseline kao što je meso i povrće (pasulj, kukuruz, grašak) mogu biti konzervirane dve do pet godina.

Stručnjaci navode da je većina konzervirane hrane dugoročno sigurna. Prema jednom istraživanju, šareni pasulj može trajati i do 30 godina.

Kako spremiti konzerviranu hranu?

Konzerve treba čuvati na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili ormara, koji nisu izloženi visokim temperaturama, odnosno nemojte ih čuvati iznad ili pored rerne ili šporeta.

Nakon otvaranja konzervirane hrane, ako se sve ne upotrebi ostatak treba staviti u staklene ili plastične posude i držati u frižideru.

Hrana s visokim udelom kiseline može trajati pet do sedam dana u frižideru, a hrana s niskim udelom kiseline traje tri do pet dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.