Koliko puta smete da koristite isti peškir? Odgovor će vas šokirati

Koliko često se menja peškir i da li je bezbedno da svi članovi domaćinstva dele isti peškir? Iznenadićete se…

Postoje neka pitanja koja izazivaju debatu u mnogim domaćinstvima. Tako da su neki uvereni da se peškir mora oprati nakon prve upotrebe. Međutim, logika bi rekla da se iz tuša izlazi čist, pa ne možete ni da zaprljate peškir dok se brišete njime.

Možda postoje neke kožne bakterije koje se lepe za peškir, ali su zanemarljive. To znači da se vaš peškir zapravo ne zaprlja kada ga koristite, što znači da je sasvim u redu da ga ponovo koristite. Važno je samo da ga okačite da se osuši odmah nakon kupanja. U suprotnom – ako danima ostane naborana i vlažna, zbog čega može da se razvije neprijatan miris – treba je oprati.

I da li postoji ograničenje koliko često se može koristiti isti peškir? Kao opšte pravilo, ne bi trebalo da koristite svoj peškir više od tri puta. Posle toga bi bilo dobro da ga promenite. Zašto? Svaki put kada se peškir nakvasi, bakterije na njemu dobijaju priliku da se šire i razmnožavaju. Posle nekog vremena, peškir postaje prilično prljav.

Druga tema za diskusiju je deljenje peškira. Da li je bezbedno da svi članovi domaćinstva dele isti peškir?

Iako bi se mnogi složili da je ovo nehigijenska praksa, ona je zapravo prilično bezbedna. Naime, pošto ukućani žive zajedno, velika je šansa da već imaju iste kožne bakterije. Ipak, bilo bi poželjno da svako ima svoj peškir, posebno ako neko ima neku infekciju ili kožno oboljenje, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.