U trendu

Koliko veša se stavlja u mašinu? Otkriven čarobni broj koji ne opterećuje bubanj

Kada je korpa za veš puna, može biti primamljivo da sav prljav veš bacite u mašinu za pranje veša odjednom. Međutim, prema rečima jedne ekspertkinje, mašinu za pranje veša treba napuniti na određeni način kako bi se odeća dobro oprala i da bi vaša mašina za veš duže trajala.

Kloi Bejker je rekla: „Kada je reč o svežem vešu, nikada ne želite da preopterećujete svoju mašinu za pranje veša. Potreban joj je prostor da se deterdžent za veš i voda pomešaju i kreću kroz vašu odeću, tako da se voda sa sapunom može apsorbovati tokom pranja. Odeća joj je takođe potrebna za kretanje, a malo trenja pomaže u uklanjanju prljavštine i mrlja. Trebalo bi da ostavite oko 15 centimetara prostora od vrha bubnja da biste bili sigurni da je vaš veš opran.

Šta treba oprati čime?

Peškire, odeću i posteljinu takođe treba prati odvojeno kako bi se obezbedilo pravilno čišćenje jer ih treba prati na različitim temperaturama, idealno na 60 stepeni da posteljina i peškiri ubiju bakterije.

Kloi je dodala: „Možda bi bilo lakše staviti donji veš u mašinu za pranje veša sa ostatkom odeće, ali ovo bi mogla biti loša vest za ostatak odeće. Te kuke i žice na donjem vešu mogu da se zakače za drugu odeću, što rezultira umesto toga, uvek perite delikatesne predmete ručno ili kupite torbu za donji veš.

Mrežaste vrećice takođe se mogu koristiti s čarapama ili dečjom odećom kako bi se sprečilo njihovo zaglavljivanje.

Tačan odnos deterdženta i omekšivača

Ekspertkinja je preporučila i upotrebu odgovarajućeg deterdženta i omekšivača, kao i ispravne količine. Mnogo deterdženta i omekšivača može ostaviti talog u mašini za pranje veša i na odeći, što može dovesti do lepljivosti i začepljenja mašine za pranje veša. Ovo se može sprečiti korišćenjem odgovarajuće količine svakog proizvoda i proučavanjem uputstva pre upotrebe.

Rejčel Kis, portparolka Alliance Online, objasnila je: „Čišćenje vaše mašine za pranje veša takođe može sprečiti nakupljanje bakterija, koje mogu uticati na čistoću vaše odeće i smanjiti efikasnost mašine za pranje veša. Preporučuje se da očistite veš mašina jednom mesečno.“

To se može učiniti na različite načine, uključujući korišćenje specijalizovanog sredstva za čišćenje ili alkoholnog sirćeta i sode bikarbone u bubnju, piše Express, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.