U trendu

Konačno znamo odgovor na večno pitanje: Treba li kečap čuvati u frižideru?

Treba li kečap nakon otvaranja držati u frižideru ili ne? Poznati proizvođač ima jasan odgovor na to pitanje.

Bilo na pomfritu, uz odrezak ili preko testenine: kečap je omiljen i obavezan za mnoge, piše Fenix-magazin. Ali šta uraditi s pakovanjem nakon upotrebe kečapa? Samo staviti na policu s uljem i sirćetom?

O pitanju se raspravljalo na Tviteru. Neki korisnici smatraju da hladan kečap nema dobar ukus, pa ga i ne drže u frižideru. Jedan korisnik je napisao: “Hladni kečap? Ehhh! Ne!”

Drugi se slaže i piše: “Mrzim hladan kečap na vrućoj hrani!”

Neki tvrde da ne hlade kečap jer se ne hladi u restoranima ili prodavnicama brze hrane, čak ni kada je pakovanje otvoreno.

Sada proizvođač kečapa objašnjava šta je ispravno:

“Usput: Kečapu je mesto u frižideru!!!”, piše kompanija na svom britanskom Tviter nalogu. To uputstvo o skladištenju takođe je jasno naznačeno na pakovanju.

Istraživanje koje zatim pokreće Heinz pokazuje da ne slede svi specifikacije proizvođača kečapa. Skoro svaka treća osoba radije čuva sos od paradajza u (ostavi) ormaru, a ne u frižideru.

Kečap obično sadrži mnogo šećera i sirćeta – dve namirnice zbog kojih hrana duže traje. Međutim, to nije dovoljno da razređena pasta od paradajza traje večno.

Rok trajanja kečapa

Prema Öko-Testu, otvoreni kečap može se čuvati u frižideru oko šest meseci. Neotvoren, sos od paradajza može se konzumirati mnogo duže, čak i ako je rok trajanja odavno prošao.

Koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja zavisi od raznih faktora – na primer od temperature okoline i načina na koji se proizvod skladišti. Ako je jako toplo, to smanjuje trajnost. Ako bakterije, virusi, spore plesni ili drugi kontaminanti mogu dospeti u bočicu, to takođe smanjuje vreme korišćenja. Zato nije moguće uopšteno reći koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja.

Ako niste sigurni da li je kečap još uvek dobar, obratite pažnju na miris, boju i konzistenciju. Ako sve izgleda nesumnjivo, sos od paradajza obično se ipak može pojesti, prenosi Poslovni.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar