U trendu

Morate ovo da znate ako pravite prirodna sredstva za čišćenje

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka kao što su sirće, soda bikarbona i boraks, i možete napraviti širok raspon proizvoda koji mogu očistiti gotovo svaku površinu u vašem domu.

Definišite koja su najbolja sredstva za vaš dom

Sredstava za čišćenje koja su vam potrebna uveliko će zavisti o strukturi površina u vašem domu. Identifikujte svoje različite površine, poput mermernih radnih ploča, uređaja od nerđajućeg čelika i podnih pločica, i otkrijte koji su proizvodi najbolji za čišćenje tih specifičnih podova i radnih površina.

Ne bacajte svoje stare proizvode za čišćenje
Nemojte bacati proizvode za čišćenje koje već imate. Najpje ih potrošite, a zatim počnite kupovati sastojke koji su vam potrebni da sami napravite sredstvo za čišćenje podova i dezinfekciju kuhinje.

Kupujte osnovne sastojke
Sastojci poput sirćeta, sode bikarbone i alkohola mogu se koristiti za čišćenje raznih površina, a važno je identifikovati koji će sastojci biti glavni. Tako možete kombinovati sastojke prema potrebi za izradu sopstvenih sredstava za čišćenje.

Ne zaboravite na bezbednost
Neki se sastojci ne mešaju jedni s drugima i mogu ili oštetiti vaše površine ili proizvesti štetne gasove. Pre nego počnete kombinovati hemikalije, pobrinite se da dobro proverite koje se vrste sastojaka (poput izbeljivača i sirćeta, na primer) ne mešaju. Takođe je važno koristiti zaštitnu opremu, poput rukavica.

Nabavite kvalitetne flašice s raspršivačem
Budući da se proizvodi za čišćenje koriste često, važno je da su jednostavni za korištenje. Isplati se potrošiti na boce s raspršivačem koje ne cure, kantice za deterdžent za pranje veša, mikrotalasne krpe  za višekratnu upotrebu…

Nemojte bacati stare peškire i majice
Umesto da bacite stare peškire, isecite ih u krpe koje se mogu koristiti za brisanje prašine, čišćenje radnih ploča i bezbrojne druge namene. Majice kratkih rukava i stari čaršafi takođe su izvrsne krpe za čišćenje.

Osmislite osnovni recept za višenamenski sprej
Za jednostavno višenamensko sredstvo za čišćenje koje se može koristiti za sve, od podova do radnih površina, pomešajte pola šoljice sirćeta i tri dcl vode.

Sodu bikarbonu uvek morate da imate
Bilo da se koristi kao abraziv kao sredstvu za pranje tuša ili u kombinaciji s sirćetom, soda bikarbona je svestran sastojak koji morate imati.

Dodajte eterična ulja za miris
Vaši prirodno napravljeni proizvodi su jednako moćni kao komercijalna sredstva za čišćenje, ali nemaju one sveže mirise. Koristite mješavine eteričnih ulja – limun i menta su popularna kombinacija.

Votka efikasno uklanja neugodne mirise
Neutralna alkoholna pića poput votke izvrsna su za uklanjanje neugodnih mirisa s mekih površina poput sofa i tepiha.

Ne bacajte koru limuna
Nakon što ste tokom kuvanja upotrebili citrusno voće poput limuna i pomorandže, sačuvajte kore za sprej za čišćenje. Bočicu s raspršivačem do pola napunite sirćetom i ostavite kore da se otapaju u sirćetu nekoliko dana, a onda do vrha napunite vodu i upotrebite kao višenamensko sredstvo za čišćenje, piše msn.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar