U trendu

Koristimo ga svakodnevno, ali ovo nikako ne smete da uradite sa belim lukom!

Ne samo da jelu daje fantastičan ukus, već je i neverovatno zdrav. Međutim, nutricionisti upozoravaju da ćemo njegova korisna svojstva uništiti ako ga ne koristimo na pravi način.

I tu dolazimo do velike greške koju mnogi prave. Beli luk uvek naseckajte desetak minuta pre jela ili dodavanja u hranu, savetuju stručnjaci, jer ćete tako maksimalno iskoristiti ono najbolje iz njega. Baš u ovome mnogi greše – beli luk naseckaju i odmah ga pojedu ili ga dodaju jelu.

Pre korišćenja čenove belog luka naseckajte ili pritisnite i ostavite da stoji najmanje pet, a najbolje 10 minuta. Toliko je vremena potrebno da se sintetizuje lekoviti sastojak alicin. Nakon što je beli luk malo odstojao, pripremajte ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako biste sačuvali hranjive materije. To su preporuke Svetske zdravstvene organizacije, navode nutricionisti. Dakle, ono što ne biste trebali da radite jesta da ga iseckate i isti momenat stavite u jelo, neophodno je da odstoji.

Mladi beli luk ima intenzivan miris i ekstremno je bogat C vitaminom. Osušeni luk nema miris i bez problema možemo da ga čuvamo u kuhinji. Sve dok ga ne zasečemo. Tada alin pod delovanjem enzima prelazi u alicin, koji je u stvari, najpoznatija komponenta belog luka, objašnjavaju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar