Koristite plin za kuvanje? Možda bi bilo bolje da razmislite o tome…

Mnoga domaćinstva u Srbiji, ali i širom sveta za kuvanje koriste plin. Možda do sada niste razmišljali o tome, ali ste sigurno nekad udahnuli plinska isparenja tokom korišćenja. A kako kažu nova istraživanja, kuvanje na gas loše utiče na zdravlje čoveka.

Rezultati su pokazali da plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice, to jest, opasne toksine koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila. A takve materije mogu iziritirati pluća i dospeti u krvotok, te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Loše za sve, a posebno za decu i starije ljude

Nedavno je urađena studija čiji su rezultati pokazali da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih materija u vazduhu unutar zatvorenog prostora i da one mogu biti mnogo veće od nivoa zagađujućih čestica koje lebde naokolo u nekoj od prometnih gradskih ulica. Za potrebe istraživanja deca su išla u školu s rančevima opremljenim monitorima koji su evidentirali zagađenje vazduha, prenosi časopis New Scientist.

“Mnoga deca su zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskom kuvalu, nego zagađenju vazduha na putu do škole”,   objasnio je profesor Frenk Keli s londonskog Imperijal koledža.

Svaki 8. slučaj astme je zbog izlaganja plinskim kuvanjem

Sprovedeno je još jedno istraživanje koje je dokazalo da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u detinjstvu u SAD zapravo posledica izlaganja plinskim kuvalima u zatvorenim prostorima.

Plinski šporeti „glavni su izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima“, saglasan je i profesor Keli, te dodaje da je boravak u prostoriji s plinskim kuvalom najverovatniji uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja kod osetljive dece.

“Ukoliko dete s astmom živi u domaćinstvu s plinskim kuvalom, verovatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa”, kaže Keli.

A problem je izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije. Sigurni smo da ćete posle ovih istraživanja razmotriti korišćenje plina u vašem domaćinstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.