U trendu

Koritite je samo za pakovanje: Verovatno niste znali kako vam još aluminijumska folija može olakšati život

Aluminijumska folija nešto je što svi imamo kod kuće, ali osim za pakovanje namirnica ili sendviča ili prekrivanje pečenja u rerni, retko je koristimo u druge svrhe.

Međutim, postoji nekoliko sjajnih ideja kako koristiti foliju koje će vam umnogome olakšati život.

1. Lakše peglanje

Svoju odeću možete mnogo bolje ispeglati ovim jednostavnim trikom: stavite veći komad aluminijumske folije na dasku za peglanje, a ispod komada odeće koji peglate. Folija će reflektovati toplotu nazad kroz odeću tako da praktičnp peglate s obe strane istovremeno.

2. Problem sa statičkim elektricitetom

Ako koristite mašinu za sušenje veša, umesto maramica možete koristiti aluminijumsku foliju. Od većeg komada folije napravite lopticu i stavite je zajedno sa mokrim stvarima u sušilicu kako biste sprečili statički elektricitet.

3. Bašta bez buba

Za ekološki prihvatljiviji način održavanja vašeg vrta od štetočina (i vaših biljaka bez upotrebe hemikalija) isecite trakice folije i pomešajte ih sa malčem. Osim što će držati bube i štetočine dalje od vaših biljaka, trakice folije pospešuju rast zbog refleksije svetlosti.

4. Oštrenje makaza

Tupe makaze možete naoštriti jednostavno sečenjem aluminijske folije. Veći komad folije presavijte nekoliko puta i počnite da sečete. Što je više slojeva, to ćete bolje naoštriti makaze. Secite trakice folije nekoliko minuta, a zatim testirajte oštrice. Ako ste zadovoljni oštrinom, makaze prebrišite kuhinjskom krpom nakvašenom toplom vodom kako bi odstranili ostatke aluminijuma.

5. Ribanje tepsija i staklenih posuda

Ovo je neka vrsta “uradi sam” žici za ribanje. Napravite labavu lopticu od folije i koristite je za ribanje zagorenih ostataka hrane sa tepsija, posuda za pečenje i staklenih posuda. Vodite računa o tome da ne primenjujete ovu metodu na posuđu koje nije pogodno za ribanje žicom.

6. Zaštita stvari prilikom krečenja

Krečenje stana je prava gnjavaža, a još više nervira čišćenje mesta na kojima je kapala boja. Tu ponovo stvar spašava aluminijumska folija. Obmotajte je oko kvaka, slavina, ručica elemenata i sličnih mesta kako bi sprečili nepotrebno ribanje.

7. Čišćenje srebrnih predmeta

Plitku, ali široku posudu obložite aluminiumskom folijom na koju ćete postaviti srebrne predmete koje želite da očistite. Sve prelijte kipućom vodom i dodajte sodu bikarbonu. Pustite da malo odstoji i osušite krpom. Budite pažljivi – ako vam se sviđa šarm patine, ovim trikom taj efekt će nestati pa razmislite koje predmete zaista želite očistiti.

8. Sprečite ogrebotine pri pomeranju nameštaja

Prilikom usisavanja i čišćenja podova, ponekad morate da pomerite veće komade nameštaja kako bi dohvatili sve skrivene uglove. Kako biste izbegli oštećenje poda, postavite presavijeni komad folije ispod nogica kauča ili fotelje i lakše ćete ih pomeriti bez stvaranja ružnih ogrebotina na podu.

9. Rešite se rđe

Zarđale metalne površine lako ćete očistiti uz pomoć aluminijumske folije i vode. Uzmite komad folije, nakvasite ga, počnite da ribate i gledajte čaroliju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.