U trendu

Korov koji raste kroz šljunak možete ukloniti u 24 sata uz pomoć ova 2 sastojka

Korov koji se pojavljuje na šljunkovitim površinama i dvorištima varira od travnatih do drvenastih korova.

Kako se otarasiti korova u šljunku?

Nikada se nećete potpuno otarasiti korova jer se njihovo seme može širiti vazduhom ili pticama i insektima. Ako ima prljavštine, vlage i sunca, korov će brzo klijati. Međutim, postoje načini da se korov ukloni kada se pojavi tako da brzo uvene.

Na Fejsbuk stranici sa savetima i trikovima za baštovanstvo, jedna žena je podelila metod uklanjanja korova za koji je ranije čula i postigla je odlične rezultate nakon što ga je sama isprobala.

Umesto da koristi hemijsko sredstvo za suzbijanje korova kupljen u prodavnici, Trudi je koristila dva prirodna proizvoda koja imate u svom domu, so i ključalu vodu. Napisala je: „Neko je ovde rekao o uklanjanju šljunkovitog korova ključalom slanom vodom i da – za manje od 24 sata korov uvene, samo sam htela da podelim“.

Trudi je dodala da je ovo savršeno za šljunkovite prilazne puteve i terase, ali ne i za korov u blizini cveća ili trave.

Sa 40 godina iskustva u bašti, stručnjaci iz John French Landscape Design-a takođe preporučuju upotrebu soli i ključale vode kao načina da se ubije korov koji se pojavljuje između šljunka i dvorišta.

Oni su objasnili: „So je najefikasnija kao herbicid kada se pomeša sa vodom. Preporučena jačina mešavine slane vode zavisi od toga gde planirate da primenite herbicid. Ako primenjujete so na oblast gde dugoročno zdravlje zemljišta nije pitanje, može se napraviti mnogo jača mešavina, na primer dva prema jedan ili tri prema jedan.“

Ova količina soli će definitivno uticati na pH nivoe zemljišta tokom vremena i može dovesti do toga da ono postane sterilno. Rastvore slane vode treba nanositi direktno na listove korova. Izbegavajte natapanje korena smešom da biste zaštitili okolno zemljište. Slanu vodu možete naneti pomoću boce sa raspršivačem ili je možete sipati iz posude. Ako u blizini ima drugih biljaka, obilno ih zalijte nakon nanošenja herbicida na korov da biste isprali svu slanu vodu koja je prodrla u okolno zemljište.

Kada je reč o upotrebi alkoholnog sirćeta na korov, stručnjaci su primetili da se vremenom pokazalo da je sam po sebi neefikasan. Međutim, kada se pomeša sa solju i vodom, sirće može da obezbedi dobru kontrolu korova. Kao i kod mešavine soli i vode, sirće se mora primenjivati pažljivo jer može da promeni pH ravnotežu zemljišta tokom vremena – utičući na rast budućih biljaka, piše Exspress.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.