Kraljica svake bašte: Ova prelepa biljka lako se uzgaja, a cveta sve do kasne jeseni

Afričke ljubičice su najpoznatije po svojoj sposobnosti da trenutno ulepšaju vaš unutrašnji prostor i spadaju među najpopularnije biljke u zatvorenom prostoru. Ipak, možete posaditi i određene sorte u bašti, i biće pravi hit!

Naime, vrsta Osteospermum stvorena je za sadnju tokom leta jer je izuzetno izdržljiva i dobro podnosi više temperature. Cveta do kasne jeseni, što je čini odličnim izborom za uživanje narednih nekoliko meseci, ali i dugi niz godina jer je višegodišnja.

Za obilno cvetanje i uživanje u ovim divnim belim, narandžastim i ljubičastim cvetovima potrebno je ispuniti nekoliko ključnih uslova, među kojima, pre svega, obilno zalivanje i sadnju na pravom mestu.

Kako se brinuti za afričke ljubičice?

Iako ovo cveće preferira umerenu klimu, dobro će podneti letnje vrućine, ali samo ako nije zasađeno na mestu izloženom obilju direktnog svetla. Da biste dostigli svoj puni potencijal, posadite ih na mestu koje ima dobar balans svetlosti i senke – ni u punoj senci, niti ostavljajući ljubičice na milost i nemilost jakom podnevnom suncu.

Pored toga, veoma je važno redovno zalivanje, pri čemu uvek pazite da zemlja nije previše vlažna kako koren ne bi počeo nepovratno da truli. Najbolje ih je zalivati odozdo, tako da voda dospe do korena bez vlaženja listova, jer će to sprečiti nastanak bolesti i usporiti sušenje biljke.

Takođe je važno da je zemljište dobro drenirano i bogato organskim materijalom, a ako to nije slučaj u vašoj bašti, pomozite im dodavanjem organskog đubriva koje će podstaći njihov rast.

Uz ovakvu negu, vaše afričke ljubičice treba da ostanu u punom cvetu sve do hladnih jesenjih dana, a ako živite u veoma umerenoj klimi, cvetanje je moguće tokom većeg dela godine.

Na kraju, izbegavajte da ih sadite pored invazivnih biljaka kao što su bambus i trska i sorte koje zahtevaju suvo zemljište kao što su lavanda, sukulenti ili začinsko bilje kao što su ruzmarin, timijan, žalfija i origano, prenosi Tportal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.