U trendu

Kućica za psa

Ukoliko volite pse i želite da se na pravi način starate o njima, sigurno ste u nekom trenutku poželeli da im obezbedite i posebno mesto za život.

Mada je kućicu za psa moguće napraviti od raznih materijala (cigle, lima, blokova i drugog), većini ljudi drvo će biti prvi izbor, što zbog cene, što zbog lakoće izrade.
Kao svaki posao, i ovaj ćete započeti planiranjem. Treba izabrati mesto na kojem ćete postaviti kućicu, predvideti njenu veličinu i odabrati materijal od kojeg ćete je napraviti, a nije loše ni unapred isplanirati i neke finese kao što su farbanje i ukrašavanje.
Treba uzeti u obzir i troškove ovakvog projekta, nabavku materijala i po potrebi nekog alata.
Dimenzije kućice odredićemo prema vrsti psa. Ako imate mladog psa, računajte da će porasti i da će mu svakako biti potrebna veća kućica.
Kućica mora da ispunjava i neke druge uslove. Trebalo bi da bude suva i da u potpunosti može da zaštiti vašeg ljubimca od loših vremenskih uslova – od prevelike vrućine, kiše, snega i hladnoće. Takođe, morate je napraviti tako da možete lako da je očistite. To možete izvesti tako što će krovna konstrukcija moći da se odvoji od ostatka kućice.
Kućicu možete donekle i izolovati stiroporom. Naravno, to će poskupeti njenu izradu, jer tada treba napraviti dvostruke zidove, a stiropor ugraditi između njih da ga vaš ljubimac ne bi uništio.
Krov možete napraviti na uobičajen način, kao što se to radi i na kućama, a preporučeni nagib za njega je 25 stepeni. Kao krovnu oblogu možete iskoristiti pravi crep, biber crep, šindru ili lim, što je manje preporučljivo, pošto lim ima jako slabe izolacione karakteristike.
Konstrukciju kućice valjalo bi dodatno ojačati metalnim ugaonicima i drugim metalnim elementima, da se ne bi dešavalo da vaš temperamentni ljubimac u igri proširi ulaz u kućicu ili otvori „pomoćna“ vrata.
Ne bi bilo loše da kućica bude takve veličine da je u njoj moguće napraviti i svojevrstan pregradni zid koji bi kućicu podelio na dve prostorije, što bi vašem ljubimcu pružilo još bolju zaštitu od vremenskih neprilika.
Kućica bi trebalo da se nalazi u zaštićenijem delu dvorišta, negde u zavetrini i, ako je moguće, da ne bude najuočljiviji objekat u njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.