U trendu

Kućni aparati za kafu su leglo bakterija, evo kako da ih najbolje očistite

Većina ljudi ne može ni zamisliti buđenje bez šoljice kafe, no manje je poznato kako brzo aparati i razna kuvala za kafu mogu postati leglo bakterija i buđi.

To je potvrdilo i nedavno istraživanje američkog udruženja National Sanitation Foundation koje kaže da upravo oni spadaju među najprljavije predmete u domaćinstvu – jer zbog topline i vlage pružaju idealne uslove za razvoj raznih bakterija i gljivica, odnosno buđi.

Takođe stručnjaci Univerziteta u Valensiji su tokom dva meseca ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kafu. Prema rezultatima objavljenima u časopisu “Scientific Reports”, bakterije “obožavaju” kafu.

U svakom aparatu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, tačnije one od kojih se čovek može razboleti.

Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i hemijskim procesima kuvanja kave. Vrsta kafe i frekvencija korištenja aparata nisu imali uticaja na sastav prisutnih bakterija.

Najčešća pronađena vrsta bakterije je Pseudomonas, koja pomaže u razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima. Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterokokusa. Dve od njih su uobičajene u ljudskim crevima – E. faecalis i E. faecium. Naučnici smatraju da su one u aparate verovatno dospele preko neopranih ruku korisnika.

To znači da koristite proizvode poput praška za čišćenje kafe aparata koji pomažu da se ukloni masnoća i ostatke kafe, i to tako da prašak stavite u lonac kao da je mlevena kafa, pa pustite da sam odradi ciklus pranja.

“Na taj način sva ta tečnost s praškom prolazi kroz sve delove”,  objasnio je barista.

Svakih mesec do dva aparat očistite od kamenca.

Kamenac može blokirati protok vode i smanjiti temperaturu pri pripremanju kafe, pa ga očistite tako da kroz aparat tri puta pustite tekuću vodu i kupovno sredstvo za čišćenje ili belo sirće,  savetuje Eckroth.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.