U trendu

Kupatilo će blistati: Ovako ćete se najlakše rešiti plesni u kupatilu i na silikonu

Ružne crne mrljice uglavnom se javljaju na fugama između pločica te uz rubove kade i neprijatan su estetski i higijenski problem. Plesan su gljivice koje ispuštaju sitne spore u vazduh, a njihovo udisanje iritira oči, nos i grlo, a uzrokuje i poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije itd.

Evo nekoliko korisnih saveta kako plesni možemo stati na kraj, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Kupatilo – rasadnik plesni

Kupatilo je pravi rasadnik plesni jer je vlažno, toplo i bez dovoljno vazduha. Kako bismo sprečili nastajanje plesni, moramo najpre da promenimo te uslove. Ostavite malo otvoren prozor ili barem odškrinuta vrata dok se tuširate, ukoliko je to moguće.

Ako nemate prozor, nakon tuširanja koristite odvlaživač vazduha ili pak ventilator koji je dobro uključiti čak i onda kad vam se ogledalo prilikom tuširanja nije zamaglilo, jer upamtite – i tada je vlaga prisutna u kupatilu!

1. Svakodnevna briga

Nemojte pomisliti kako ćete se uspešno obraniti od plesni samo ako budete svakoga dana polirali pločice u kupatilu. Čistićete ih onda kad će to biti potrebno. Međutim, nekim merama opreza na svakodnevnom nivou ipak možete nešto uraditi u borbi protiv tih neprijatnih tamnih naslaga.

Čuvajte površine u kupatilu od prljavštine, a naročito od ostataka šampona, ulja i krema za telo. Mokre peškire sušite van kupatila, dok bi zavesa na kadi ili tuš kabini trebalo da bude od sintetičkih materijala koji puno manje upijaju tečnost.

2. Krpica i voda

Način na koji ćete se boriti protiv plesni zavisi od toga koliko je ima i koliko dugo je prisutna. Ako je pred vama veliki posao, bolje odaberite sredstva za čišćenje s manjim udelom opasnih hemikalija kako biste što manje toga udisali. Znalci ističu kako su zapravo vaše najefikasnije oružje – voda i krpica od mikrovlakana koja ima veliku moć upijanja.

Dakako, za uspešno čišćenje uglova najbolji je izbor kakva stara četkica za zube, dok neki preporučuju specijalne sunđere za čišćenje.

3. Izbeljivačima protiv neprijatnih crnih mrlja

Ukoliko ribanje ne daje nikakve rezultate, tada je najbolje rešenje – izbeljivanje. Tri merice vode pomešajte s jednom mericom tečnosti za izbeljivanje ili kupite kakvo sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži manju količinu belila.

Ako ni ta metoda ne upali, posegnite za jačim koncentratom. Samo pripazite – nikada ne kombinujte dva različita proizvoda (na primer amonijak i izbeljivač), jer to može izazvati pojavu otrovnog isparavanja koje predstavlja po život opasnu pretnju. I parni čistač je dobra ideja, naročito s četkastim dodatkom s kojim se uz pomoć vruće pare možemo rešiti plesni.

Još jedan super trik s izbeljivačem i vatom može vam pomoći da se izborite s plesni u kupatilu.

Za to će vam biti potrebni vata i bilo koji izbeljivač za rublje. Od vate napravite rolnice, otprilike 1 cm u obimu. Natopite ih izbeljivačem (koristite rukavice) i stavite direktno na silikon s gljivicama.

Malo pritisnite i ostavite tako da prenoći.

Vrata kupatila zatvorite da se miris izbeljivača ne širi po kući.

Ujutro rolnice uklonite.

Za čišćenje eventualnih ostataka iskoristite staru četkicu za zube.

4. Kad gljivice osvoje zidove

Ako ste ispucali sve adute, a tvrdokorna plesan se i dalje vraća, možda je vreme da promenite silikon na rubovima kade (zamenite ga sanitarnim silikonom koji sadrži sredstvo protiv gljivica).

Ako primetite da su se gljivice zavukle ispod pločica ili vam pak plesan izbija svuda po zidovima, možda je tada najbolje rešenje – adaptacija kupatila. Pritom koristite materijal koji je otporan na plesan, kao što su na primer razne boje i premazi za zid i fuge.

Nažalost, ako vam je plesan zahvatila ivericu, nećete uspeti da je spasite. Zato bi bilo najbolje da veći nameštaj u kupatilu držite nekoliko centimetara udaljen od zida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar