U trendu

Kuvari objasnili kako se koriste sve četiri strane rendea: Iznenadićete se koliko ima mogućnosti

Mnogi koriste samo jednu stranu

Razna kuhinjska pomagala često nam uveliko olakšaju život, iako nije uvek lako shvatiti kako se koriste i za što nam sve mogu poslužiti, pa ih neretko koristimo samo polovično. Često se neki iznenade kad saznaju da su poneke od tih uređaja koristili pogrešno, ili da postoji barem još desetak situacija u kojima su njegove prednosti mogli iskoristiti na neki drugi način.

Na primer, rupe na kašikama za vađenje kuhanih špageta, koje zapravo mogu koristiti kao ‘dozator’ za količinu špageta koje ćete skuati. Ili malog produžetka korpice u mašini  za pranje posuđa, koja služi kao držač za visoke čaše.

Isto tako, mnogi ne znaju za što se koriste različite strane rendea za hranu.

Srećom, ima i onih koji ponešto znaju o funkciji sitnih rupica: ‘Trebale su godine da shvatim da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, ili koricu limuna, pomorandže ili limete za kolače i pokazalo se da ih je najbolje rendati upravo s te strane.

– Na toj strani fino se može usitniti korica tvrdog sira ili beli luk, kao i muškatni oraščić. Možete naribati đumbir tako da dobijete pastu, komentarisao je još jedan korisnik Reddita.

Ako se, pak, pitate čemu služe ostale strane rendeta, evo pobjašnjenja koja su dali chefovi francuske kuhinje:

Strana rendea s velikim rupama koje izgledaju kao kapljice: Ovo je strana kojom se možete poslužiti u svim situacijama u kuhinji, od ribanja šargarepe, krompira ili kuvanih jaja za salatu, do ribanja mekog sira za picu. Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuvanje. Na taj način brže će se skuvati i raspasti, ako želite gušći umak. Poslužiće i za brzo seckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rešenje i za ribanje margarina koji dodajete u kolače.

Strana sa sitnim rupama koje izgledaju kao kapljice: Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete naribati krompir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, i napraviti kašice od voća i povrća za bebe.

Strana sa nazubljenim rupama: U vreme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korišćena strana rendeta, jer su na njoj žene ‘trljale’ voće i povrće da bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscediti sok za decu. Na toj strani su ribale šargarepicu kad bi kuvale za decu koja je ne vole, kako se ona ne bi videla u tanjiru. Na toj strani možete istrljati luk, da biste dobili sok od luka za obloge i slično.

Strana s dve, tri duguljaste rupe: Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjiru i slično.  Na ovoj strani možete narezati krompir na ploške za pripremu čipsa i slično, piše The Mirror .

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar