U trendu

Lako se uzgaja, a cveta celog leta: Evo kako se gaje prelepi gerberi

Gerberi su zeljaste jednogodišnje biljke koja narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu. U područjima s blagom klimom uzgajaju se kao trajnice. Može da podnese nekoliko stepeni ispod nule ako se pre zime pokrije petnaestak centimetara debelim malčem od slame.

Danas se većinom uzgajaju hibridni kultivari, uključujući i one patuljastog rasta, čiji cvetovi mogu da budu većeg ili manjeg obima. Cvetovi se nalaze na dugim cvetnim stabljikama i odlikuju se intenzivnim bojama: crvenom, ružičastom, bojom lososa, narandžastom, žutom, belom i krem, često s crnom sredinom.

Lagano se uzgaja, a cveta celoga leta

Rasad se sadi u aprilu–maju. Sadnja se radi na dobro pripremljenom zemljištu ili supstratu.

Zemljište se poore na dubinu 30-35 cm. Na pripremljeno zemljište sipa se specijalni supstrat za gerbere u sloju 20-25 cm (treset, kora četinara) trebalo bi da pH vrednost bude od 5,5-6,5.

Formirati leje sa širinom od 1,0-1,2 m sa stazama širine 40-50 cm.

Isečeni cvetovi drže se u vazi do 14 dana. Uzgaja se na osunčanu položaju u tlu bogatom organskom materijom i propusnom za vodu. Tokom rasta i cvetanja redovno se zaliva, pazeći da se ne pretera jer velika vlaga može uzrokovati truljenje u sredini rozete.

Ocvale cvatove treba odstranjivati radi podsticanja dalje cvatnje. Razmnožava se deljenjem biljke ili semenom. Listovi su poslastica za puževe, pa treba preduzeti mere opreza.

Napomena: najbolje uspeva u područjima s dugim, toplim letima i visokom vlažnošću vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar